Jarní květinový dort
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr krupice 120 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá 2 hrsti (na vysypání)
- marcipán 12 kusů (květy, na ozdobu)
- mléko 3 decilitry
- pudinkový prášek vanilkový 1,5 balení
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- mandle 150 gramů
- bílek 2 kusy
Postup přípravy
Žloutky našleháme s poloviční dávkou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme zbývající cukr a ušleháme dopevna. Do žloutkové pěny lehce vmícháme sníh spolu s prosetou moukou, smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlý korpus podélně dvakrát či třikrát rozřízneme, potřeme krémem a spojíme do původního tvaru.
Celý povrch dortu potáhneme marcipánem: Spařené a prosušené mandle nastrouháme najemno, přidáme prosetý cukr a vidličkou napěněný bílek, třeme, dokud nevznikne vláčná hmota; je-li hmota příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě kousek bílku. Takto připravenou hmotu rozválíme na dostatečně velkou placku a položíme na dort, vytvarujeme, přebytečnou hmotu odkrojíme.
Nakonec dort ozdobíme marcipánovými kytičkami (aby dobře držely, je třeba buď plochu lehce potřít bílkem, anebo marcipán zvlhčit a kytičky na něj jemně přitlačit).
Příprava krému: Mléko a pudinkový prášek za stálého míchání uvaříme a necháme vychladnout. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny a po částech zašleháme pudink.
Načítám komentáře...