KARAMELOVÝ DORT S TYČINKOU SNICKERS
Seznam surovin
- tyčinka Snickers 1 kus
Těsto:
- arašídy 300 gramů (solené)
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- cukr třtinový 30 gramů
- máslo 100 gramů
- voda 3 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
Náplň:
- cukr krystal 250 gramů
- máslo 100 gramů
- smetana 150 mililitrů (33%)
- arašídy 50 gramů (solené + na posypání)
- čokoláda mléčná 150 gramů
- čokoláda hořká 150 gramů
- arašídové máslo 2 lžíce
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru rozmixujte arašídy, mouku, cukr a sůl. Do těsta přidejte kostky studeného másla. Míchejte, než se směs s máslem propojí. Pomalu vmíchejte 3 polévkové lžíce ledové vody.
2. Formu vyložte pečicím papírem a prsty do ní těsto vtlačte. Přikryjte vrstvu těsta pečicím papírem a položte na ně fazole.
3. Vložte do trouby a pečte 18–20 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
4. Připravte karamel. V hrnci nechte rozpustit cukr do zlatavé barvy, přidejte máslo a nechte
spojit a provařit. Nakonec přidejte smetanu, pořádně promíchejte, nechte projít varem a odstavte.
5. Arašídy položte na prkýnko a plochou stranou nože pomačkejte. Smíchejte je s karamelem, z korpusu sundejte fazole, horní vrstvu pečicího papíru a karamelovou směs nalijte do formy. Hotové dejte alespoň na 1 hodinu ztuhnout do ledničky.
6. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu mléčnou i hořkou, přidejte arašídové máslo a míchejte, než se vše propojí a krém bude hladký. Navrstvěte ho jako poslední vrstvu dortu a lžící vytvarujte kruhy.
7. Vršek ozdobte nalámanými kousky tyčinky Snickers a jemně nadrcenými buráky. Dejte do chladničky a nechte ještě 2–3 hodiny zatuhnout.
Poznámka k receptu
Budete se na něj těšit, už když ho začnete připravovat. Křehké těsto ve spojení s malinko rozteklým karamelem se slanými buráky, a to vše doplněné čokoládou... Neskutečná kombinace!
CHLAZENÍ 4 HODINY
Načítám komentáře...