Kávový dort s malinami
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr 200 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- vitakáva 30 gramů (prášek)
- mouka pšeničná hladká 25 gramů
- kakao 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- máta 4 listy (na ozdobu)
Na náplň:
- tvaroh měkký 500 gramů
- maliny 250 gramů (mražené nebo čerstvé)
- cukr 100 gramů
- želatina 1 balení (plátková)
- smetana na šlehání 2 decilitry
Postup přípravy
Oba druhy mouky smícháme v míse s kakaem a vitakávou.
V další míse vyšleháme 4 žloutky s polovinou cukru a 1 celým vejcem do pěny. Zbylé 4 bílky vyšleháme se solí do jemné pěny. Přidáme k ní zbylou polovinu cukru a vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme střídavě s moučnou směsí do žloutkové pěny.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru asi 24 cm a pečeme při 150 °C asi 45 minut. Upečený korpus necháme vychladnout, pak horní stranu ostrým nožem zarovnáme a odříznutou část rozsekáme v sekacím strojku na drť.
Korpus rozkrojíme na polovinu a spodní část vložíme zpět do formy. Želatinu namočíme do misky s dostatečným množstvím studené vody a necháme 15 minut nabobtnat. V kovové míse postavené nad hrnec s vroucí vodou vyšleháme tvaroh s cukrem dohladka (směs by měla mít okolo 25 °C). Nabobtnalou želatinu vymačkáme, opatrně rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo také v misce nad párou a vmícháme do tvarohu, nakonec přidáme našlehanou smetanu. Polovinu směsi rozetřeme na korpus ve formě, nasypeme na něj čtyři pětiny malin, přiklopíme je druhou polovinou korpusu a necháme ztuhnout v chladu.
Ztuhlý dort ve formě opatrně obřízneme tenkým nožem, formu rozevřeme a dort přeneseme na tác. Potřeme ho po stranách a na povrchu zbylým tvarohem, okraje pokryjeme drtí z korpusu a ve tvarohu na povrchu vytvoříme vidličkou ozdobné vlnky. Dort necháme znovu ztuhnout v chladu a před podáváním ho dozdobíme zbylými malinami a lístky máty.
Načítám komentáře...