Kávový dort s ořechy a kardamomem
Seznam surovin
Na korpus:
- máslo 175 gramů (změklé)
- ořechy vlašské 50 gramů
- kardamom 15 kusů (tobolek)
- cukr krupice 175 gramů
- káva 1 lžička (instantní rozpuštěná v 1 lžíci vroucí vody)
- vejce 3 kusy
- mandle 50 gramů (mleté)
- mouka 125 gramů (samokypřicí - viz Poznámka k receptu)
Karamelizované ořechy:
- ořechy vlašské 50 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- voda 100 mililitrů
Na krém:
- kardamom 8 kusů (tobolek)
- máslo 225 gramů (změklé)
- cukr moučkový 375 gramů
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- káva 1,5 lžičky (instantní rozpuštěná v 1,5 lžičce vroucí vody)
- smetana na šlehání 2 lžíce
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180°C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Všechny ořechy (do korpusu i na ozdobu) položte na plech s pečicím papírem a nechte po dobu 6 minut opražit v troubě. Vyjměte a nechte vychladnout.
2. Ořechy, které použijete na ozdobu dortu, nechte na pečicím papíře, na kterém jste je pražili. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání kovovou lžící přiveďte k varu. Cukr roztavte na karamel, už nemíchejte, pouze štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní boky hrnce, abyste zamezili tvorbě krystalů. Jakmile směs dosáhne zlatavé barvy, okamžitě ji zchlaďte ponořením dna kastrůlku do mísy či dřezu se studenou vodou. Karamel naneste lžící na připravené ořechy a nechte vychladnout. Ořechy určené do těsta nožem nasekejte nahrubo.
3. Všechen kardamom (do těsta na korpus i do krému) vyloupejte z tobolek a rozmělněte ve hmoždíři nebo mlýnku na prášek. Jednu třetinu množství použijete na přípravu krému, dvě třetiny do těsta.
4. Korpus: V míse pomocí robotu či elektrického šlehače třete máslo, cukr a kávu, až získáte krásně lehkou a nadýchanou pěnu. Přidejte lehce našlehaná vejce, mleté mandle a kardamom. Nakonec na nižší otáčky nebo ručně vmíchejte mouku a nasekané ořechy. Těsto nepřešlehejte. Připravené formy rovnoměrně naplňte těstem a pečte 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nezůstane čistá, bez drobečků. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
4. Na přípravu krému opět použijte elektrický šlehač nebo robot. Šlehejte máslo s moučkovým cukrem 5 minut, poté přidejte vanilkový extrakt, kardamom, kávu a smetanu. Ručně pak ještě promíchejte.
5. Korpusy vyjměte z forem a položte na servírovací tác. Spodní korpus potřete necelou polovinou krému. Přiklopte druhým korpusem a zbylým krémem potřete dort. Ořechy s karamelem částečně rozlámejte a efektně ozdobte vršek dortu.
Poznámka k receptu
Samokypřicí mouka je běžná v anglosaských zemích. Můžete si ji vyrobit i sami. Stačí smíchat 125 g hladké mouky s 2,5 g kypřicího prášku a 3x ji prosát.
Oproti našim chuťovým zvyklostem je tento dort poměrně dost sladký. Cukr můžete v receptu přiměřeně ubrat.
Načítám komentáře...