Kávový medovník
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 4 kusy (žloutky a bílky zvlášť )
- cukr krupice 100 gramů
- med 5 lžic
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- káva 2 lžičky (instantní)
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
Krém:
- smetana na šlehání 400 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- smetana zakysaná 200 gramů
- káva 1/2 lžičky (instantní)
- vanilka 1 kus (dřeň nebo 1 lžička vanilkového extraktu )
- káva (instantní na poprášení)
- ořechy (nasekané na ozdobení)
Postup přípravy
1. Bílky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak do ní postupně zašlehávejte žloutky a med. Nakonec zapracujte prášek do pečiva, kávu a mouku a vymíchejte hladké těsto.
2. Vlijte ho do dortové formy s pečicím papírem a pečte dozlatova přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
3. Na krém vyšlehejte smetanu s cukrem (podle chuti). Nakonec do směsi vešlehejte zakysanou smetanu, kávu a vanilku.
4. Upečený korpus rozkrojte nejlépe dortovou strunou na tři vrstvy, každou potřete krémem a posypte ořechy. Vrstvy pak složte na sebe a celý medovník potřete zbylým krémem a posypte kávou a ořechy
Poznámka k receptu
Luxusní domácí verze oblíbeného moučníku voní nejenom medem, ale i špetkou kávy. Nebojte se ji vyzkoušet...
Načítám komentáře...