Kohoutkův velikonoční dort
Seznam surovin
- piškotový korpus 1 kus (menší)
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- mléko 2 decilitry
- cukr 50 gramů
- žloutek 1 decilitr (asi 5 žloutků)
- vejce 1 kus
- želatina 10 gramů (v prášku)
- likér mandlový 2 lžíce (Amaretto, nebo vaječný koňak)
Na ozdobení:
- čokoláda 100 gramů
- marcipán 200 gramů
- potravinářské barvivo
- smetana na šlehání
- cukr moučkový (na posypání válu)
Postup přípravy
Dvě třetiny mléka svaříme s cukrem, odstavíme z ohně, přilijeme zbylé mléko rozšlehané se žloutky a vejcem a promícháme. Želatinu namočíme v troše vody, necháme ji nabobtnat a pak opatrně zahříváme, až se rozpustí (nevaříme). Přidáme ji do prochladlé mléčné směsi a na závěr lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a krém ochutíme trochou likéru.
Dortový korpus podélně rozkrojíme, spodní díl důkladně pokapeme likérem, potřeme 3/4 krému, přiklopíme druhým dílem korpusu, opět pokapeme likérem a potřeme zbylým krémem.
Dort necháme ztuhnout v chladničce a pak ho po stranách obalíme v jemně nastrouhané čokoládě.
Marcipán rozválíme na pocukrovaném válu na tenký plát, vykrojíme z něj kruh o velikosti dortu, položíme ho na dort a lehce přimáčkneme. Zbylý marcipán podle potřeby obarvíme potravinářskými barvami, vymodelujeme z něj kohouta a položíme ho do středu dortu. Po obvodu kruhu ozdobně nastříkáme šlehačku a ozdobíme ji zbylou čokoládou.
Recept na dortový korpus najdete zde.
Poznámka k receptu
V dortu, který budou jíst také děti, nahraďte likér ovocným sirupem.
Načítám komentáře...