Košíčky s citronovým krémem a jahodami
Seznam surovin
Korpus:
- sušenky máslové 200 gramů (nalámené)
- cukr krupice 1,3 hrnku
- sůl hrubá
- máslo 5 lžic (rozpuštěné)
- olej (na vymazání)
Náplň:
- mléko zahuštěné (kondenzované) 1 plechovka
- šťáva citronová 4 kusy
- žloutek 2 kusy (lehce ušlehané)
- sůl hrubá
Dokončení:
- jahody (nakrájené)
- cukr krupice 3,4 hrnku
- šťáva citronová 2 lžičky
- bílek 3 kusy
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 190 °C. Formičky vytřete olejem. Sušenky rozmixujte. Ještě jednou je promixujte s cukrem a ¼ lžičky soli, pak ještě s máslem, až směs drží pohromadě. Rozdělte ji do jednotlivých formiček, důkladně upěchujte i po stranách a povrch uhlaďte. Dejte na 30 minut do mrazáku, pak pečte 8 až 10 minut, až těsto zhnědne. Vyjměte z trouby a teplotu snižte na 160 °C.
2. Na náplň prošlehejte mléko, šťávu, žloutky a vejce s ¼ lžičky soli. Vlijte do předpečených korpusů a pečte ještě 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a pak dejte do ledničky, aby krém ztuhl. Ozdobte jahodami, promíchanými s citronovou šťávou a 2 lžícemi cukru.
3. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh (lépe nejprve 2 - 3 minuty nad párou, pak 8 - 9 minut mimo páru elektrickými metlami, sníh bude mnohem kypřejší a pevnější). Naneste ho na košíčky a nechte krátce zapéci pod grilem nebo ožehněte cukrářskou pistolí, pokud ji máte.
Načítám komentáře...