Košíčky s citrusovým krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- tuk 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- brambory 60 gramů (vařené, prolisované)
- cukr moučkový 60 gramů
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání )
Na náplň:
- vejce 2 kusy
- cukr 3 lžíce
- šťáva citronová 2 lžíce
- šťáva pomerančová 2 lžíce
Na ozdobu:
- pomerančová kůra 1/2 kusu (z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče, na ozdobu)
- cukr (na ozdobu)
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme nakrájený tuk, brambory, žloutky a špetku soli a rychle zpracujeme na vláčné těsto. Formičky na košíčky (celkem asi 20) jemně vymažeme máslem, do každé dáme oříšek těsta a dobře ho do formiček namačkáme.
Formičky rozložíme na plech a košíčky upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 160° C. Ihned je vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
V kovové misce rozšleháme vejce s cukrem, přimícháme šťávu z citronu a pomeranče, misku posadíme do horké vodní lázně a směs vyšleháme do pevného krému. Pomocí lžičky ho naplníme do košíčků a necháme ztuhnout. V kastrůlku rozpustíme 2 lžíce cukru s 0,5 dl vody. Přidáme pomerančovou kůru nakrájenou na jemné nudličky a za stálého míchání je povaříme asi 5 minut. Proužky kůry necháme odkapat, rozdělíme je na košíčky a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...