KRÁSNÁ BŘÍZA
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- cukr moučkový 130 gramů
- ořechy vlašské 80 gramů (mleté)
- vejce 6 kusů
- olej slunečnicový 5 lžic (+ na vymazání)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- voda 4 lžíce (horká)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Krém:
- sýr Mascarpone 500 gramů
- rum 6 lžic (Captain Morgan )
- želatina 5 plátků
- mléko 150 mililitrů (plnotučné)
- espresso 3 lžíce (silné)
- cukr krupice 100 gramů
Zdobení:
- čokoláda bílá 200 gramů
- čokoláda mléčná 100 gramů (tmavá)
Postup přípravy
1. Do velké mísy rozklepněte vejce, přisypte moučkový cukr a přidejte horkou vodu. Šlehejte, dokud nezískáte hustou pěnu. Možná to bude trvat déle, ale vydržte, trvá to asi 7–10 minut. V jiné míse smíchejte vlašské ořechy, mouku a kypřicí prášek. Promíchejte metličkou, směs přisypte do pěny a důkladně, ale zlehka promíchejte. Ke konci přimíchejte olej.
2. Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijte těsto a pečte 30–40 minut. Hotový korpus poznáte tak, že zapíchnete doprostřed špejli a vytáhnete ji suchou. Pokud by na ní zůstalo ještě neupečené těsto, nechte péct déle, jinak hrozí, že korpus spadne. Hotový korpus vyndejte z formy a nechte vychladnout.
3. Na krém smíchejte v hrnci mléko, espresso, kakao, cukr a rum. Do hlubokého talíře nalijte studenou vodu a rozpusťte v ní želatinu. Směs na krém zahřejte, aby se suroviny dobře spojily. V ohřáté směsi rozmíchejte vymačkanou želatinu. Nechte vychladit a na závěr přimíchejte mascarpone.
4. Hotový krém dejte alespoň na 3–4 hodiny vychladit do ledničky. Možná budete mít dojem, že nemůže zhoustnout, ale při chlazení se všechno krásně propojí a vznikne lahodný kávový krém.
5. Vychladlý korpus rozkrojte na 3 části. Na spodní díl navrstvěte krém, přiklopte druhým dílem, také navrstvěte krém a nakonec přiklopte třetím dílem. Srovnejte jednotlivé části, aby dort nestál nakřivo, a celý obvod potřete vrstvou krému. Na vrchní části dortu vytvořte kávovou lžičkou spirálu. Dort dejte chladit do lednice alespoň na 3 hodiny.
6. Mezitím připravte zdobení. Na pracovní plochu rozložte pečicí papír. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu. Namáčejte do ní štětec a tvořte na papíru cákance, čárky, malá kolečka nebo srdíčko, které se vyřezává do kůry stromu, a vepsat písmena. Potom dejte do chladničky alespoň na 30 minut, aby čokoláda dobře ztuhla. Nebojte se tmavou čokoládou malovat ve vyšší vrstvě, konečný efekt bude výraznější.
7. Ve vodní lázni rozehřejte bílou čokoládu. Vyndejte z chladničky pečicí papír a přes ornamenty z tmavé čokolády natřete souvislou vrstvu čokolády bílé. Vraťte zpět do chladničky a nechte dalších 40 minut vychladit. Souvislou vrstvu dělejte přibližně ve výšce korpusu.
8. Vychladlou čokoládu vyndejte z chladničky. Vystřihněte pruh ve výšce korpusu a opatrně přiložte ze strany na dort. Bílá čokoláda tuhne trošku hůř, ale je ohebná, nepraskne
Poznámka k receptu
Trocha romantiky potěší každého. Zavzpomínejte na doby, kdy jste vyrývali do kůry stromů na důkaz lásky začáteční písmena v srdíčku, a překvapte svého milého či milou přesně takovým důkazem na tomhle skvělém ořechovo-kávovém dortu.
FORMA 22 CM
CHLAZENÍ 8 HODIN
Načítám komentáře...