Kvæfjordkake - Nejlepší koláč na světě
Seznam surovin
Korpus:
- máslo 100 gramů (změklé)
- cukr krupice 80 gramů
- žloutek 4 kusy
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- mléko 5 lžic
Pusinka:
- bílek 2 kusy
- cukr krupice 180 gramů
- mandle 25 gramů (plátky)
Krém:
- mléko 500 mililitrů (plnotučné)
- vanilkový lusk 1/2 kusu (semínka)
- žloutek 4 kusy
- cukr krystal 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 20 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 20 gramů
- smetana na šlehání 150 mililitrů
Postup přípravy
1. Nejdříve si připravte krém crème pâtissière, který je potřeba nechat pořádně vychladit v lednici. Rozřízněte vanilkový lusk a vyškrábněte semínka do hrnce s mlékem. Přiveďte je k varu a odstavte. Do mísy od robotu vyklepněte žloutky a vyšlehejte je s cukrem do bílé pěny. Přidejte mouku a škrob, promíchejte a pomalu přilévejte mléko svařené s vanilkou. Obsah mísy nalijte zpět do hrnce a za stá- lého míchání přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí, nezapomeňte pořádně ode dna šlehat. Krém nalijte do misky, hned na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte v lednici dobře vychladit.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a rovněž vyložte pečicím papírem. V míse od robotu vyšlehejte bílky do polotuhé konzistence, přidejte cukr a nechte vyšlehat do lesklé hmoty. Obsah mísy přendejte do jiné misky a do mísy od robotu (mýt ji nemusíte) dejte změklé máslo a nechte šlehat společně s cukrem do světlé pěny. Postupně zašlehejte žloutky, jeden po druhém, každý nechte vždy důkladně zapracovat, teprve pak přidejte další. V malé misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a po částech zašlehejte do máslovo-vaječné směsi. Nakonec přidejte mléko a vše ještě jednou prošlehejte.
3. Do připravené dortové formy přendejte žloutkové těsto, uhlaďte rovnoměrně po celé ploše a nakonec nahoru rozetřete sníh. Pomocí lžíce v něm vytvořte vlny, aby byl povrch hezky plastický, a posypte ho plátky mandlí. Dejte péct na 30 minut a po upečení nechte zcela vychladnout. Postup opakujte i s druhým, případně třetím korpusem.
4. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do připraveného crème pâtissière. Promíchávejte jen zlehka metlou, rozhodně nešlehejte v robotu, krém by nedržel a začal by řídnout. Z korpusů odstraňte pečicí papír. Na servírovací podnos položte první korpus pusinkou nahoru a naneste na něj polovinu připraveného krému. Pokud chcete mít dort slavnostnější, přendejte krém do zdobicího sáčku a krém na korpus ozdobně nastříkejte. Přiklopte druhým korpusem, který potřete zbylou polovinou krému. Nahoru položte opatrně třetí korpus a ihned servírujte. Pusinka pod krémem velice rychle vlhne, takže pokud se chystáte dort převá žet, sestavujte a dokončujte ho až na místě předání
Poznámka k receptu
- Norský národní dort jsme připravili ze tří korpusů. Každý se peče zvlášť a zdobí ho bílková pusinka s plátky mandlí. Ta je nejen lahodná, ale i velmi křehká.
- Dort bude efektní i ze dvou vrstev, tři jsou totiž skutečná výzva.
- Pokud se do tří přece jen pustíte, použijte výztuhy na vícepatrový dort.
- Množství surovin na korpusy vynásobte počtem vrstev, které budete dělat. Uvedené množství je na jeden korpus.
- Budete-li dort dělat ze dvou korpusů, vystačíte si s polovinou krému, takže množství surovin k jeho přípravě vydělte dvěma.
- Ingredience jsou na formu o průměru 20 cm.
Načítám komentáře...