Levandulové crème brûlée
Seznam surovin
- smetana na šlehání 450 mililitrů
- mléko 50 mililitrů (plnotučné)
- levandule 1 lžička
- vanilkový lusk 1 kus
- cukr krystal 100 gramů (+na posypání)
- žloutek 6 kusů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 150 °C. Do kastrolu nalijte smetanu, mléko, kvítky levandule a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Přidejte i rozpůlený lusk. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a nechte 5 minut povařit.
2. Ve velké míse vyšlehejte elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Smetanu opět přiveďte k varu a nalijte ji do žloutků. Šlehejte, dokud krém nezhoustne. Přes sítko ho pak nalijte do mističek vhodných do trouby a nechte asi třetinu volnou. Mističky položte na plech, do kterého lze nalít tolik vody, aby sahala do půlky výšky misek.
3. Plech vložte doprostřed trouby a pečte zhruba 45 minut nebo dokud není krém po obvodu zpevněný a lehce se nechvěje uprostřed.
4. Po upečení vyndejte misky z vody a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před servírováním lehce papírovou utěrkou odsajte sraženou páru z povrchu krému, posypte každou misku lžící cukru a prstem rozhrňte tak, aby byl všude ve stejné vrstvě. Flambovací pistolí roztavte cukr na karamel a před podáváním nechte 10 minut stát. Cukr totiž musí zchladnout.
Načítám komentáře...