Levandulový dort s borůvkami
Seznam surovin
Borůvkový džem s levandulí:
- borůvky 200 gramů
- levandule 2 lžičky (kvítky)
- šťáva citronová 2 lžičky
- cukr 250 gramů (želírovací)
- voda 6 lžic
Korpus:
- vejce 8 kusů
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- máslo 450 gramů
- cukr krupice 450 gramů
- levandule 1 lžička (kvítky)
- kypřící prášek do pečiva 3 lžičky
Krém:
- čokoláda bílá 150 gramů
- máslo 350 gramů (změklé)
- cukr moučkový 250 gramů
Na dokončení:
Postup přípravy
1. Všechny ingredience na džem dejte do hrnce a na středním plameni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte, dokud se tekutina nevypaří a obsah hrnce se nezredukuje na polovinu objemu. Marmeládu lijte do čistých, horkou vodou vypláchnutých sklenic, které po uzavření postavte dnem vzhůru.
2. Troubu předehřejte na 170 °C. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Mouku s práškem do pečiva prosejte a postupně přidávejte k vyšlehané směsi. Po jednom přimíchávejte vejce, nakonec přisypte levandulové kvítky.
3. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nalijte do ní třetinu těsta a pečte asi 30 minut. Opakujte ještě dvakrát, celkem tak budete mít tři korpusy. Pokud máte tři stejné formy a dostatečně velkou troubu, můžete upéct korpusy naráz. Korpusy nechte dokonale vychladnout na mřížce.
4. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Máslo nakrájejte na kostičky a prošlehejte elektrickým šlehačem. Postupně přisypávejte moučkový cukr a stále šlehejte. Pak pomalu přilévejte vychladlou čokoládu a hmotu vyšlehejte do hladkého, lesklého krému.
5. Každý korpus jednou prořízněte, dort tedy bude mít celkem šest vrstev. Vrstvy střídavě promazávejte marmeládou a krémem. Nakonec celý dort potřete tenkou vrstvou krému, abyste zarovnali nerovnosti a zachytili drobky, a až pak na něj rozetřete zbytek krému. Krém nemusíte roztírat perfektně do hladka, naopak můžete stěrkou vytvořit lehce nedbalý dekor. Na vršek dortu naskládejte borůvky a stěny jemně posypte kvítky levandule.
Poznámka k receptu
- Na tenhle dort využijete jak lesní, tak kanadské borůvky. Nejlepší džem připravíte z lesních, které mají výraznější chuť i krásnou barvu. Na ozdobení se zase více hodí kanadské. Jsou velké a dekorativní.
- Ingredience na formu o průměru 20 cm.
Načítám komentáře...