Linzer torte
Seznam surovin
Malinové želé:
- maliny 400 gramů (mohou být i mražené)
- cukr krystal 250 gramů
- šťáva citronová 5 gramů
Pâte sablée se skořicí:
- vejce 3 kusy (i se skořápkou 60 g kus)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- kypřící prášek do pečiva 7 gramů
- skořice 12 gramů (mletá)
- máslo 280 gramů (změklé)
- cukr moučkový 70 gramů
- sůl 1 gram
- moučka mandlová 50 gramů
- rum tmavý 12 gramů
Glazura:
Postup přípravy
1. den: Malinové želé
1. Maliny mixujte 5 minut, poté přidejte cukr a mixujte ještě 30 sekund.
2. Rozmixované maliny nalijte do širokého hrnce a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 3 minuty, přilijte citronovou šťávu, zamíchejte a odstavte z ohně.
3. Přikryjte směs potravinovou fólií a nechte vychladnout. Do druhého dne uchovejte v lednici.
Pâte sablée se skořicí
1. Vejce nechte vařit 10 minut, zchlaďte, oloupejte a z vajíček vyjměte žloutky. V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici.
2. Do nádoby, která patří k robotu, vložte změklé máslo, cukr, sůl, 60 gramů uvařených žloutků, mandlovou moučku a rum. Zasypejte směsí mouky, prášku do pečiva a skořice a nástavcem typu hák rychle zpracujte těsto. Vytvořte z něj mírně zploštělou kouli a zabalenou do potravinářské fólie odložte chladit přes noc do lednice.
2. den:
1. Z těsta vyválejte placku o tloušťce 3 milimetry a vykrájejte kolečka, kterými vyložte silikonovou formu na muffiny. Z odřezků těsta vyválejte na pečicím papíře obdélník a vše (formu i obdélník) nechte chladit 30 minut v lednici.
2. Na vychlazené těsto rovnoměrně rozdělte připravenou malinovou náplň a z obdélníku nařežte pruhy. Z nich vytvořte na koláčcích mřížku.
3. Troubu předehřejte na 170°C, a než se trouba nahřeje, připravte glazuru – všechny ingredience smíchejte v misce a hotovou glazurou potřete mřížku.
4. Takto připravené koláčky vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut. Před vyndáním z formy nechte zcela vychladnout. Doporučuji použít silikonové formy na muffiny, krásně z nich koláčky vyndáte.
Poznámka k receptu
- Z knihy Pastries od Pierra Hermého.
- Přípravu je třeba rozložit do dvou dnů.
- 24 malých koláčků nebo jeden koláč ve formě o průměru 26 cm.
Načítám komentáře...