Listový dort s jemným krémem a jahodami
Seznam surovin
- listové těsto 250 gramů
- mléko 5 decilitrů
- máslo 150 gramů
- cukr 100 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 2 balíčky
- rum 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda (jahodová)
- poleva (cukrová)
- jahody (na ozdobení)
- smetana na šlehání (na ozdobení)
Postup přípravy
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj dvě kola o stejném průměru, jako je dortová rozevírací forma. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, propícháme na několika místech vidličkou, upečeme při 180 °C do světle hněda (asi 25 minut) a necháme vychladnout.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink a po vychladnutí ho vyšleháme na hladký krém. Ochutíme ho rumem, přidáme změklé máslo a znovu vyšleháme do hladka.
Krém naneseme na jeden korpus vložený do dortové formy, zakryjeme ho druhým korpusem a necháme ztuhnout v chladu. Z přísad na polevu utřeme hustou, lesklou a hladkou polevu.
Vršek dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády, nalijeme na ni cukrovou polevu, opatrně ji rozetřeme, dort necháme v chladu ztuhnout a před podáváním ho vyjmeme z formy a ozdobíme šlehačkou a jahodami.
Poznámka k receptu
Na cukrovou polevu utřete vařečkou 300 g prosátého moučkového cukru a 5 - 6 lžic horké vody, až poleva zbělá a hnoustne (trvá to asi 10 minut).
Načítám komentáře...