MALINOVO-OSTRUŽINOVÝ DORT
Seznam surovin
Na korpusy:
- vejce 10 kusů (pokojové teploty, bílky a žloutky zvlášť)
- cukr moučkový 10 lžic (vrchovatých)
- voda 4 lžíce (horké)
- olej 4 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 4 lžičky
- mouka celozrnná 10 lžic (polohrubá)
- sůl 1 špetka
Na krém:
- smetana na šlehání 1 litr (33%)
- ztužovač šlehačky 3 balíčky
- želatina 2 plátky
- cukr 150 gramů (nebo 120g javorového sirupu či jiného)
- skyr 700 gramů
- citron 1 kus (kůra i šťáva)
- vanilka
- mléko 30 mililitrů
Ovocná náplň:
Postup přípravy
Nejprve upečte postupně dva korpusy podle následujícího postupu. Připravte dortovou formu o průměru 24cm. Vyložte její dno pečicím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Použijte polovinu množství ingrediencí na korpus. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a horkou vodou. Přidejte olej, prášek do pečiva a na závěr mouku. Vyšlehejte sníh z pěti bílků a špetky soli tak, aby byl tzv. na špičku. (To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný, lépe se pak vmíchává do těsta. Jak jsem už mnohokrát psala u jiných receptů, šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a pak postupně zrychlovat. Vytvoří se tím menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou vhodná teplá vejce, ne přímo z ledničky.) Na závěr opatrně postupně vmíchejte či, jak se říká, zabalte sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby, zapněte horní i spodní ohřev na 160 °C a pečte 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. Nechte pootevřená dvířka. Když máte oba korpusy upečené a vychladlé, připravte krém. Ušlehejte všechnu smetanu se ztužovačem do pevné šlehačky. Želatinové plátky namočte do studené vody, aby nabobtnaly, a poté je rozpusťte v teplém mléce (nesmí být horké!). Ve druhé míse si smíchejte všechen skyr, citronovou kůru i šťávu z jednoho citronu, vanilku a cukr nebo zdravější alternativu, sirup. Zlehka promíchejte dohromady ušlehanou šlehačku, želatinu rozpuštěnou v mléce a skyr s dalšími přísadami. Krém máte hotový – oddělte si pár lžic na potření posledního patra a do většiny krému ještě vmíchejte velkou část ovoce. Trochu ovoce si nechte na ozdobu. Teď můžete plnit dort. Každý korpus rozřízněte na polovinu, vzniknou tak čtyři patra dortu. Každé patro pokapejte bezinkovým sirupem a mezi ně rovnoměrně rozetřete vždy jednu třetinu náplně. Na poslední vrstvu natřete trochu krému, co jste si nechali stranou bez ovoce, a krém podle libosti na dortu uhlaďte. Jako poslední tečku ozdobte vrchní patro ovocem, popřípadě květy.
Poznámka k receptu
2 KORPUSY, 4 PATRA
Načítám komentáře...