MALINOVÝ DORT S BALSAMIKOVÝM KARAMELEM
Seznam surovin
Malinový korpus:
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 300 gramů
- maliny 250 gramů (čerstvé)
- šťáva z červené řepy 50 gramů
- sůl 2 gramy
- mouka pšeničná hladká 230 gramů
- rostlinný olej 110 gramů
- kypřící prášek do pečiva 2 gramy
- jedlá soda 3 gramy
Karamelový krém s balsamikem:
- máslo 250 gramů
- cukr krupice 250 gramů
- smetana na šlehání 250 gramů (33%)
- ocet Balsamico 50 gramů
- sůl mořská 2 gramy
Švýcarský máslový krém:
- bílek 2 kusy (malé)
- cukr krupice 140 gramů
- máslo 140 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- sůl mořská 1 gram
- ocet Balsamico 3 lžičky
Na dokončení:
- maliny 300 gramů
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Do nádoby mixéru (ideální je blender) dejte polovinu malin a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte asi 2–3 minuty, abyste získali hladké těsto. Dna dvou dortových forem vyložte pečicím papírem a rozdělte do nich těsto. Pečte v troubě předehřáté na 160°C asi 25–30 minut. Pak do středu těst zapíchněte špejli – vytáhnete-li ji čistou a bez ulpívajících drobečků, máte hotovo. Korpusy nechte zchladnout, okraje objeďte příborovým nožem, abyste je uvolnili z formy, a vyjměte je.
2. Smetanu přiveďte k varu. V hrnci rozehřejte máslo s cukrem a roztavte ho na zlatý karamel. Pak opatrně přilijte vroucí smetanu, přidejte ocet a dobře provařte, abyste získali hladký krém. Pak ho stáhněte z plotny a prošlehejte ponorným mixérem. Nechte v lednici vychladit do druhého dne. Nakonec základ krému našlehejte, aby byl hladký a nadýchaný.
3. Bílky, sůl, cukr a semínka z vanilkového lusku dejte do misky vhodné na vodní lázeň. Krátce prošlehejte a pak šlehejte nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte z plotny a vyšlehejte do tuhého sněhu. Nechte ho trochu zchladnout a zašlehejte studené máslo. Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte nadýchaný, lehký krém. Připravte si dvě misky a do každé dejte 2 vrchovaté lžíce krému, do první části zašlehejte jednu lžičku octa, do druhé zbývající dvě.
4. Korpusy podélně prořízněte. První korpus pomažte karamelovým krémem a poklaďte částí malin, stejně pokračujte i s druhým a třetím korpusem, čtvrtým vše jen přiklopte. Povrch i strany dortu pomažte zbývajícím karamelovým krémem, pak ho pomažte i částí krému švýcarského, nemusíte dort ale zcela zakrýt. Malou cukrářskou špachtlí pak naneste zbylý krém i části ochucené octem, ozdobte malinami a lehce pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Balsamikový ocet si s dezerty rozumí. V tomhle případě udělá z klasického něžného dortu nezapomenutelný zážitek.
FORMA O PRŮMĚRU 14CM
Načítám komentáře...