MALINOVÝ DORT S BALSAMIKOVÝM KARAMELEM

Seznam surovin

Malinový korpus:

Karamelový krém s balsamikem:

Švýcarský máslový krém:

Na dokončení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do nádoby mixéru (ideální je blender) dejte polovinu malin a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte asi 2–3 minuty, abyste získali hladké těsto. Dna dvou dortových forem vyložte pečicím papírem a rozdělte do nich těsto. Pečte v troubě předehřáté na 160°C asi 25–30 minut. Pak do středu těst zapíchněte špejli – vytáhnete-li ji čistou a bez ulpívajících drobečků, máte hotovo. Korpusy nechte zchladnout, okraje objeďte příborovým nožem, abyste je uvolnili z formy, a vyjměte je.

2. Smetanu přiveďte k varu. V hrnci rozehřejte máslo s cukrem a roztavte ho na zlatý karamel. Pak opatrně přilijte vroucí smetanu, přidejte ocet a dobře provařte, abyste získali hladký krém. Pak ho stáhněte z plotny a prošlehejte ponorným mixérem. Nechte v lednici vychladit do druhého dne. Nakonec základ krému našlehejte, aby byl hladký a nadýchaný.

3. Bílky, sůl, cukr a semínka z vanilkového lusku dejte do misky vhodné na vodní lázeň. Krátce prošlehejte a pak šlehejte nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte z plotny a vyšlehejte do tuhého sněhu. Nechte ho trochu zchladnout a zašlehejte studené máslo. Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte nadýchaný, lehký krém. Připravte si dvě misky a do každé dejte 2 vrchovaté lžíce krému, do první části zašlehejte jednu lžičku octa, do druhé zbývající dvě.

4. Korpusy podélně prořízněte. První korpus pomažte karamelovým krémem a poklaďte částí malin, stejně pokračujte i s druhým a třetím korpusem, čtvrtým vše jen přiklopte. Povrch i strany dortu pomažte zbývajícím karamelovým krémem, pak ho pomažte i částí krému švýcarského, nemusíte dort ale zcela zakrýt. Malou cukrářskou špachtlí pak naneste zbylý krém i části ochucené octem, ozdobte malinami a lehce pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka k receptu

Balsamikový ocet si s dezerty rozumí. V tomhle případě udělá z klasického něžného dortu nezapomenutelný zážitek.

FORMA O PRŮMĚRU 14CM

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...