MÁSLOVÉ KOŠÍČKY S DOMÁCÍM RYBÍZOVÝM DŽEMEM
Seznam surovin
- rybíz 2 kilogramy
- cukr krupice 1,6 kilogramu
- cukr vanilkový 2 lžíce
Košíčky:
- máslo 150 gramů
- cukr třtinový 100 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- vejce 1 kus
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- skořice 1 lžička (mletá)
- jedlá soda 1 lžička
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžičky
Postup přípravy
1. Vyrobte džem: rybíz omyjte a odšťavněte. Do širšího kastrolu dejte 4 naběračky šťávy a vařte asi 10 minut. Poté přidejte 3 stejné naběračky cukru, vanilkový cukr a podle chuti kuličky rybízu. Vše vařte asi 8 minut. Poté lžičkou kápněte trochu směsi na talířek. Pokud zrosolovatí a nepoteče, nalijte džem do připravených sklenic a hned uzavřete. Nechte vychladnout pod ručníkem a po vychladnutí uložte. Takto připravený džem vydrží i několik let. Pokud vám zbude šťáva, postup opakujte.
2. Připravte košíčky: troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse vyšlehejte máslo s oběma cukry do pěny. Přidejte vejce s vanilkou a ještě pořádně promíchejte. Přidejte mouku, skořici, jedlou sodu a kukuřičný škrob. Míchejte do té doby, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí v hutné těsto.
3. Těstem vyložte připravené košíčky. Pořádně ho vmačkejte i do stran, uprostřed nechte důlek na džem. Část těsta rozválejte asi na 0,5 cm tenký plát a vykrájejte z něj srdíčka.
4. Košíčky dejte do trouby a pečte asi 10 minut, pak je vyndejte a nechte úplně vychladnout. Vyplňte rybízovým džemem, navrch přiložte vykrojené srdíčko a dejte ještě na 5 minut zapéct.
Poznámka k receptu
Nejenže dokonale vypadají, ale spojení máslové chuti křehkých košíčků s výrazným rybízem je boží. V ústech se vám tak prolne hned několik chutí najednou.
20 KUSŮ, 8–10 SKLENIC DŽEMU
Načítám komentáře...