Minidortíky
Seznam surovin
Těsto:
- marcipán 150 gramů (barevný)
- kakao 25 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 45 gramů
- mouka pšeničná hladká 43 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- máslo 56 gramů (pokojové teploty)
- cukr krystal 100 gramů
- vejce 1 kus (velké)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 špetka
Poleva:
- čokoláda 120 gramů (nad 70% kakaa)
- máslo 150 gramů (pokojové teploty)
- cukr moučkový 160 gramů
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Postup přípravy
1. Z barevného marcipánu rukama vytvarujte úzké špagety a na pečicí papír z nich vytvořte srdíčka podle naší fotografie (vlevo). Nechte je do druhého dne zatuhnout.
2. Předehřejte troubu na 190 °C.
3. Těsto: Kakao rozmíchejte ve 120 ml vroucí vody a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Změklé máslo nakrájené na kostičky vyšlehejte mixérem na nejvyšší otáčky do pěny, přisypte cukr a šlehejte další 1 - 2 minuty. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a sypké ingredience a při nižších otáčkách šlehejte jen do té doby, než se spojí se zbytkem. Nakonec přilijte zchladlé kakao s vodou a šlehejte při nejvyšších otáčkách asi 2 minuty.
4. Hotové těsto dejte do formiček na muffiny, naplňte je do ²⁄³ a pečte v předehřáté troubě asi 18 - 20 minut.
5. Poleva: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím rozšlehejte změklé máslo, přisypte do něj cukr a šlehejte 2 minuty, až je směs jemná a nadýchaná. Pak přidejte vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu.
6. Polevou naplňte cukrářský sáček s ozdobným nástavcem a naneste ji na vychladlé muffiny.
7. Dortík dozdobte srdíčkem z marcipánu.
Načítám komentáře...