Minišarloty
Seznam surovin
Na těsto:
- vejce 3 kusy
- cukr 130 gramů
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 40 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- voda 3 lžíce
- sůl 1 špetka
- máta (na ozdobení)
Na náplň:
- jahody 500 gramů
- smetana 200 gramů (ušlehaná)
- jogurt bílý 4 decilitry
- cukr 90 gramů
- želatina 50 gramů
Postup přípravy
Z vajec oddělíme žloutky od bílků a žloutky nalijeme do mísy. Ke žloutkům přilijeme vodu, přidáme dvě třetiny cukru, tedy 100 g a vanilkový cukr a vše vyšleháme do světle žluté pěny, nejlépe elektrickým šlehačem. Bílky nalijeme do čisté, zcela odmaštěné mísy, přidáme k nim špetku soli a vyšleháme do pevna. Přidáme zbylý cukr (50 g) a dále šleháme, až vznikne tuhý sníh, který tvoří špičky. Do vaječné směsi vmícháme část sněhu a zbylý sníh vmícháme lehkým převracením sněhu a žloutkové hmoty vařečkou. Na závěr opatrně vmícháme hladkou mouku smíchanou s maizenou (pokud chceme upéct dortový korpus, nahradíme maizenu polohrubou moukou), až vznikne hladké nadýchané těsto.
Těsto nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou do tvaru oválků na plech s papírem na pečení a upečeme dozlatova při 200 °C (asi 8 minut). Po částečném zchladnutí piškoty sloupneme z papíru a necháme zcela vychladnout.
Jahody opláchneme, 10 malých necháme na ozdobení, zbytek nakrájíme a rozvaříme s cukrem.
Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Pak ji vlijeme do teplých (ne vařících) jahod a směs necháme zchladnout asi na 40 °C.
Mezitím deseti vhodných formiček nebo misek s rovnými stěnami vyložíme mikrotenovou fólií a po jejich obvodu rozestavíme vychladlé piškoty.
Do zchladlé jahodové směsi přidáme bílý jogurt a dobře promícháme. Pak zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém opatrně naplníme do formiček a uložíme alespoň na 4 hodiny do chladničky.
Před podáváním šarloty opatrně vyjmeme z formiček a ozdobíme je odloženými jahodami a mátou, popřípadě i pocukrujeme.
Načítám komentáře...