Mokka dortík
Seznam surovin
- máslo 200 gramů
- cukr 100 gramů
- žloutek 4 kusy
- bílek 2 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- krupice 1 lžička
- moučka škrobová 1 lžíce
- mléko 350 mililitrů
- šťáva citronová 1 lžíce
- citronová kůra 1 lžička
- káva 1 lžička (instantní)
- cukr moučkový 1 lžíce
- brandy 1 lžíce (nemusí být)
- likér kávový 4 lžíce (lze nahradit uvařenou kávou)
- ořechy lískové (nasekané, na posypání)
- ořechy lískové (v čokoládě, na ozdobu)
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Postup přípravy
Utřete do pěny 50 g změklého másla, 2 žloutky a 50 g cukru. Vmíchejte šťávu a kůru z citronu, prosetou mouku, krupici, prášek do pečiva a 1 lžíce škrobové moučky rozmíchané ve 100 ml mléka. Vypracujte vláčné těsto a zlehka do něho vmíchejte tuhý sníh ze 2 bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané menší dortové formy. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180°C a dort upečte, nechte trochu vychladnout a vyklopte.
Uveďte do varu 200 ml mléka, vmíchejte instantní kávu a 50 g cukru a nechte rozpustit. Přidejte 2 žloutky, škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylém mléce a za stálého míchání 1 minutu povařte.
Nechte hmotu za občasného míchání vychladnout. Utřete 150 g másla s moučkovým cukrem a brandy a po částech zašlehejte vychladlou kaši.
Oříšky opražte na pánvi a nechte vychladnout. Korpus dvakrát podélně rozřízněte, placky z jedné strany pokapejte likérem nebo kávou, naplňte krémem, povrch a boky také potřete krémem. Celý
dort hustě posypte opraženými lískovými oříšky a ozdobte oříšky v čokoládě. Moučník nechte v chladu asi hodinu rozležet.
Poznámka k receptu
Zkuste vytvořit dortík hranatý. Těsto upečte na plechu, natřikrát překrojte a obdélníky poskládejte na sebe.
Načítám komentáře...