Motýlí dort
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 2,25 hrnku
- cukr 1,5 hrnku
- jedlá soda 1,5 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 3/4 lžičky
- vejce 2 kusy (velká)
- mléko 3/4 hrnku
- voda 3/4 hrnku (teplá)
- olej 3 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
Na krém:
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- mléko 1 hrnek
- cukr 100 gramů
- máslo 200 gramů
Na ozdobení:
- marshmallow 1 kus (tyčinka)
- bílková poleva
- potravinářské barvivo (práškové, 4 různé barvy)
- cukr krupice 1 miska
Kromě toho:
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
Na korpus prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme. Pak přidáme vejce, mléko, teplou vodu, olej a vanilkový extrakt a elektrickým šlehačem vše šleháme asi 4 minuty.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru asi 23 cm, vršek zakryjeme alobalem, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Upečený korpus necháme zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
Mezitím připravíme krém. Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka. Zbylé mléko smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pudink přelijeme do misky, zakryjeme fólií a necháme zcela vychladnout. Nakonec do něj po částech zašleháme změklé máslo.
Vychladlý korpus vyjmeme z formy, na vrchu ho seřízneme do roviny a položíme ho seříznutou stranou dolů. Pak korpus rozkrojíme na dvě poloviny a každou půlku ještě rozdělíme v jedné třetině na dvě části. Všechny části přeneseme na rovný tác tak, aby obě poloviny korpusu byly vypouklou částí k sobě. Pak dvě spodní části lehce pootočíme směrem dolů. Tím vytvoříme motýlí křídla.
Polovinu krému si necháme stranou. Zbylým krémem potřeme vršek a boky všech dílů a uložíme je asi na 40 minut do chladničky. Pak díly potřeme zbylým krémem, dobře ho uhladíme stěrkou a doprostřed položíme tyčinku marshmallow jako tělíčko.
Polevu rozdělíme do 4 misek a obarvíme ji potravinářskými barvami. Každou část polevy naplníme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a na motýlí křídla nakreslíme tenkou linkou obrysy ornamentů.
Krupicový cukr rozdělíme také do 4 misek a každou obarvíme potravinářskou barvou. Cukrem pak vysypeme vnitřky nakreslených zaschlých obrysů a motýla dozdobíme drobnými puntíky ze zbylých bílkových polev.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Na bílkovou polevu potřebujete 140 g moučkového cukru, 1 lžičku solamylu a 1 bílek. Cukr dvakrát prosejte přes jemné síto, smíchejte se solamylem, přidejte bílek a vařečkou třete, až vznikne lesklá bílá poleva. Pokud je příliš hustá, přidejte do ní trochu přecezené citronové šťávy, pokud je naopak řídká, přidejte ještě trochu solamylu.
Na motýlovo tělíčko můžete použít i slanou tyčku (ničím nesypanou). Potřete ji zbytkem obarvené bílkové polevy (udělejte ji třeba pruhovanou)a nechte zaschnout.
Kromě klasických práškových potravinářských barev dnes už existují i barvy například s perletí nebo třeba třpytivé. Stačí je lehce nanést štětečkem. Seženete je v internetových obchodech s cukrářskými potřebami.
Načítám komentáře...