Mrkvičkové cupcakes
Seznam surovin
Na těsto:
- kakao 50 gramů
- voda 240 mililitrů (vroucí)
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- sůl 1 špetka
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- máslo 120 gramů (změklé)
- cukr 100 gramů
- vejce 2 kusy
Na čokoládový krém:
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- cukr 60 gramů
- kakao 60 gramů
Na mrkvičky:
- marcipán
- potravinářské barvivo (zelené a oranžové)
Postup přípravy
Kakao rozmícháme ve vroucí vodě na hladkou pastu a necháme trochu vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané pěny a zašleháme do ní vejce. Přidáme prosátou mouku se solí a práškem do pečiva a dobře promícháme. Nakonec do těsta vmícháme zchladlou kakaovou pastu a vymícháme dohladka.
Těsto rozdělíme do formiček na muffiny (plníme je jen do tří čtvrtin), vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 - 20 minut.
Smetanu s cukrem a kakaem přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr a kakao zcela nerozpustí. Směs přelijeme přes sítko do misky a dáme vychladit. Řádně vychlazený krém vyšleháme, aby byl lehký a nadýchaný.
Z marcipánu oddělíme menší část a obarvíme ji zelenou barvou, zbytek obarvíme oranžovou barvou. Z oranžové části vymodelujeme malé mrkvičky, na vrchu do každé uděláme otvor a zapíchneme do něj "nať" vymodelovanou ze zeleného marcipánu.
Do každého vychladlého muffinu uděláme uprostřed na vrchu tenkým nožem kulatý otvor, který se směrem dolů zúží. Zasuneme do něj marcipánové mrkvičky a zdobicím sáčkem kolem nich naneseme krém.
Poznámka k receptu
Krém na ozdobení je vlastně pařížská šlehačka. Aby se dokonale vyšlehala, je třeba ji dobře vychladit. Ideální je, když smetanu svaříte předem, uložíte ji do chladničky a vyšleháte až druhý den.
Načítám komentáře...