Mrkvový dort
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 2,5 hrnku
- zázvor 2 lžičky (mletý)
- skořice 2 lžičky (mletá)
- jedlá soda 2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 lžička
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 1 hrnek
- cukr hnědý 1/2 hrnku
- olej 3/4 hrnku (rostlinný)
- džus pomerančový 1/4 hrnku
- ananas 3/4 hrnku (kompotovaný, odkapaný)
- mrkev 450 gramů (najemno nastrouhaná)
- ořechy vlašské 3/4 hrnku (nasekané)
Na krém:
- sýr krémový 350 gramů (Lučina, nebo Philadelphia)
- máslo 4 lžíce
- cukr moučkový 1,5 hrnku
- sůl 1 špetka
Na ozdobení:
- mrkev 2 kusy (velká, hezká)
- cukr krupice 1/4 hrnku
- voda 1/2 hrnku
Kromě toho:
- tuk (na vymazání formy)
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s mletým zázvorem, skořicí, sodou, práškem do pečiva a solí. V další míse vyšleháme elektrickým šlehačem vejce s oběma druhy cukru do nadýchané pěny a zašleháme do ní olej a pomerančový džus. Po částech vešleháme moučnou směs a nakonec vmícháme ananas nakrájený na kousky, mrkev a ořechy.
Těsto naplníme do vymazané kulaté dortové formy o průměru asi 20 cm, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 1 hodinu. Pak do středu těsta zapíchneme špejli nebo syrovou špagetu a pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, je upečené. Necháme ho chvilku prochladnout ve formě, pak ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Mezitím v míse vyšleháme sýr, změklé máslo, moučkový cukr a špetku soli na hladký krém.
Mrkve na ozdobení oloupeme a pomocí škrabky je nakrájíme na tenké dlouhé plátky. V pánvi zahřejeme cukr s vodou za stálého míchání až k bodu varu. Přidáme plátky mrkve a povaříme 2 minuty. Pak plátky scedíme a osušíme papírovými utěrkami.
Vychladlý korpus na vrchu seřízneme do roviny, podélně ho rozkrojíme a spodní díl potřeme částí krému. Zakryjeme ho vrchním dílem, celý dort po stranách i na vrchu potřeme zbylým krémem a dobře uhladíme. Ozdobně na něj kolem dokola naaranžujeme plátky mrkve tak, aby směřovaly od spodního okraje do středu na vrchu a uprostřed na vrchu vytvoříme ze zbylých plátků ozdobnou „mašli“. Hotový dort necháme vychladit.
Poznámka k receptu
- Před podáváním nechte dort ohřát na pokojovou teplotu a ozdobte ho lístky čerstvé máty.
- 1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...