Mrkvový dort I
Seznam surovin
Na 8 řezů:
- mrkev 100 gramů (nastrouhaná)
- dětská krupice 100 gramů (+ na vysypání formy )
- bílek 6 kusů
- sůl
- cukr krupice 150 gramů
- pomerančová kůra 1 lžíce
- rum 1 lžíce
- ořechy vlašské 100 gramů (nastrouhané)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- marmeláda (pikantní na potření dortu )
- tuk (na pomazání formy)
- marcipán (mrkvičky na ozdobu)
Krém:
- sýr krémový 400 gramů (Lučina nebo pomazánkové máslo)
- cukr moučkový
- cukr vanilkový
- šťáva citronová (z jednoho citronu)
Postup přípravy
1. Mrkev s krupičkou nechte v míse stát asi 30 minut, až krupice nabobtná. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh.
2. Do sněhu zašlehejte cukr a opatrně zamíchejte mrkev s krupičkou, pomerančovou kůru, rum, ořechy a nakonec kypřicí prášek. Nalijte do tukem vymazané a krupičkou vysypané dortové formy a pečte při 180°C asi 30 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
3. Korpus dvakrát prokrojte, jeden řez potřete marmeládou a druhý krémem. Dort potřete zbylým krémem a ozdobte mrkvičkami.
Poznámka k receptu
Šťavnatý moučník, jehož základ tvoří sladká jarní mrkvička, je ze starých českých kuchařek, i když jsme mu dodali moderní „facelift”.
Načítám komentáře...