Mrkvový dort II
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- jedlá soda 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- skořice 1 lžička (mletá)
- hřebíček 1/4 lžičky (drcený)
- muškátový oříšek 1/4 lžičky
- nové koření 1/4 lžičky (mleté)
- sůl 1/4 lžičky
- olej 160 mililitrů (rostlinný)
- vejce 3 kusy
- ořechy vlašské 140 gramů
- rozinky 50 gramů
- mrkev 130 gramů
Krém:
- máslo 125 gramů
- sýr 375 gramů (smetanový)
- cukr moučkový 90 gramů
- sirup javorový 1 lžička
- šťáva citronová 1 lžička
Zdobení:
- ořechy vlašské 70 gramů (nebo pekanové)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 175 °C, pokud budete péct pomocí horkého vzduchu, na běžné pečení nastavte teplotu na 190°C. Dortovou formu o průměru 18 - 20 cm vymažte pár kapkami oleje a vyložte pečicím papírem. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, ořechy potřebné do korpusu nasekejte.
2. Vejce vyšlehejte s cukrem a roztlučeným kořením do pěny. Vmíchejte olej, suché přísady (mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl) a nakonec strouhanou mrkev, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Těsto nalijte do dortové formy.
3. Pečte 40 - 50 minut. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
4. Z másla, smetanového sýra, cukru, javorového sirupu a citronové šťávy ušlehejte hladký krém. Vychladlý dort podélně rozřízněte, natřete třetinou krému, přiklopte a celý potřete zbylým krémem.
5. Ořechy na zdobení dortu nasucho opražte na pánvi, nasekejte nahrubo a naaranžujte na dort. Celé dílo uložte před podáváním do lednice.
Poznámka k receptu
Nejde o žádný módní hit posledních let, mrkev se jako sladidlo používala už od středověku, byla totiž o dost lacinější než cukr. Popularita sladkých koláčů z této zeleniny se obnovila během 2. světové války ve Velké Británii, začátkem 60. let minulého století se pak mrkvový dort začal objevovat v kavárnách a restauracích v USA. * Ingredience na formu o průměru 18 - 20 cm.
Načítám komentáře...