Mrkvový dort trošku jinak
Seznam surovin
Na korpus:
- vejce 2 kusy
- cukr třtinový 200 gramů
- sirup javorový 1 lžička
- olej řepkový 200 mililitrů
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- ovesné vločky 40 gramů (používám jemné vločky od Emco a rozemleté)
- jedlá soda 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- skořice 1 lžička
- mrkev 230 gramů (nahrubo nastrouhaná)
- ořechy vlašské 70 gramů (rozdrcených)
Na krém:
- sýr krémový 250 gramů (Philadelphia, nebo Lučina)
- šťáva citronová 1/2 kusu (z půlky citronu)
- sirup javorový 1 lžička
- tvaroh měkký 250 gramů
- smetana na šlehání 250 mililitrů
Postup přípravy
Vejce, cukr a javorový sirup vyšleháme. Přidáme suché přísady a olej, nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (menší průměr). Pečeme zhruba 1h na 175 °C.
Všechny přísady na krém spojíme a vyšleháme tzn. měkký sýr, citronovou šťávu, javorový sirup, měkký tvaroh a smetanu ke šlehání.
Dort necháme vychladnout, podélně rozpůlíme, natřeme 1/3 krému. Zbytkem krému natřeme celý dort. Necháme chladnout nejlépe do druhého dne, kdy se chutě pěkně rozleží. Můžeme zdobit sekanými pistáciemi, ořechy nebo třeba mrkvičkami z marcipánu.
Načítám komentáře...