NEAPOLSKÝ DORT
Seznam surovin
Světlý korpus:
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- cukr krystal 200 gramů
- máslo 113 gramů (změklé + na vymazání formy)
- mléko 125 mililitrů (plnotučné)
- bílek 4 kusy
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
Růžový korpus:
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- cukr krystal 200 gramů
- máslo 113 gramů (změklé + na vymazání formy)
- mléko 125 mililitrů (plnotučné)
- bílek 4 kusy
- džem 4 lžíce (jahodový)
- jedlá soda 1 lžička
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- potravinářské barvivo (růžové gelové pár kapek)
Tmavý korpus:
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr krystal 180 gramů
- podmáslí 120 gramů
- káva 115 mililitrů (čerstvě uvařená)
- olej 50 mililitrů (rostlinný)
- vejce 1 kus
- kakao 45 gramů (holandské)
- jedlá soda 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- máslo (změklé + na vymazání)
Krém:
- sýr Mascarpone 1 kilogram
- smetana na šlehání 500 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- kakao 50 gramů (holandské)
- potravinářské barvivo (růžové pár kapek)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, rozevírací dortovou formu vym ažte máslem a vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a přendejte do mísy. Pak vyšlehejte máslo do světlé pěny, přidejte po částech cukr a dobře zapracujte. Do velké mísy prosejte mouku se sodou, s práškem do pečiva a promíchejte. Ohřejte mléko, přidejte do něj vanilkový extrakt a promíchejte. Po částech přidávejte k máslu mouku a mléko, končit byste měli sypkou složkou. Dobře promíchejte a nakonec ručně vmíchejte do těsta sníh.
2. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte stěrkou, vložte do trouby a pečte 35–40 minut nebo dokud z něho nevytáhnete čistou špejli. Po upečení nechte korpus 10 minut ve formě, pak ho uvolněte z formy, vyklopte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout.
3. Připravte stejným způsobem růžové těsto – jen před vmícháním sněhu přidejte do těsta propasírovaný jahodový džem a pár kapek růžového barviva. Dobře promíchejte, nalijte do připravené formy a upečte. Nechte vychladnout na mřížce.
4. Upečte poslední, tmavý korpus. Do mísy prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl a dobře promíchejte. V menší misce smíchejte podmáslí s olejem a vejci. Tekuté ingredience nalijte do mísy k suchým a ručně metlou ušlehejte těsto. Nakonec přilijte kávu a dobře ji do těsta zamíchejte.
5. Těsto nalijte do připravené, pečicím papírem vyložené formy, vložte do trouby a pečte 35 minut. Nechte opět chvíli zchladnout ve formě, pak korpus překlopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
6. Mascarpone promíchejte s cukrem, smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně s mascarpone spojte. Na servírovací tác položte tmavý korpus a potřete jej asi 0,5 cm vrstvou krému. Na krém dejte růžový korpus, potřete ho opět krémem a přiklopte světlým korpusem. Celý dort potáhněte tenkou vrstvou krému a uložte na 30 minut do lednice.
7. Zbylý krém rozdělte do 3 misek. Do jedné přidejte kakao a dobře promíchejte, do druhé trochu barviva a také dobře rozmíchejte. Dort ozdobte obarvenými krémy a před servírováním ho nechte chvilku vychladit.
Poznámka k receptu
Neapolitan spolehlivě poznáte podle barevných vrstev – hnědé, růžové a bílé. Obarvit jedno těsto by ale nebyla žádná výzva, proto jsme pro vás připravili hned tři různé korpusy, které spolu ladí nejen barevně, ale i chuťově.
FORMA 20 CM
DOKONALE PEVNÝ KRÉM Na přípravu dortu potřebujete pevný krém, který drží, se šlehačkou zkrátka neuspějete. My milujeme ten hodně nadýchaný z mascarpone, který obměňujeme podle libosti. Pokud ale máte rádi máslo, připravte si světově proslulý krém ze sněhu – swiss meringue buttercream, známý pod zkratkou SMB.
DO MISKY vhodné na vodní lázeň dejte bílky z 5 vajec a přidejte 250 g cukru krystal. Teplotu stáhněte na minimum, voda v hrnci pod miskou by neměla vřít. Šlehejte metlou, dokud se krystalky cukru nerozpustí. Bílky budou horké, a pokud máte cukrářský teploměr, teplota by v tuto chvíli měla dosáhnout 70 °C.
SMĚS nalijte do mísy od elektrického šlehače a vyšlehejte dotuha, sníh by měl být hladký, lesklý, s pevnými špičkami. Šlehání trvá asi 10 minut, ale vyčkejte, tato fáze je opravdu důležitá. Postupně do sněhu přidávejte 340 g změklého másla, nakrájeného na kostičky, a nechte šlehat tak dlouho, dokud nedocílíte hedvábné konzistence. Máslo se může oddělovat a hrudkovatět, ale nezoufejte a pokračujte. Hrudky se rozpustí.
KRÉM DOCHUŤTE pár kapkami vanilkového extraktu, v této fázi můžete přidat i proseté holandské kakao či gelové potravinářské barvy.
Načítám komentáře...