Nebeský bezé dort s ovocem
Seznam surovin
- ovoce 300 gramů (čerstvé)
- cukr moučkový 200 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- bílek 4 kusy
- cukr moučkový (na posypání)
- pistácie 1 lžíce (nesolené, jemně nasekané)
- máta 2 snítky
Postup přípravy
V čisté míse vyšleháme bílky do pevného sněhu, za stálého šlehání přisypeme cukr a šleháme nejméně dalších 5 minut. Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme dva stejné kruhy a upečeme je při 150 °C dorůžova (asi30 minut, upečené pláty by měly jít lehce odloupnout z papíru, pokud to nejde, ještě chvíli pokračujeme v pečení).
Ovoce očistíme a nakrájíme na kousky (drobné ovoce necháme vcelku).
Na jeden vychladlý upečený plát nastříkáme cukrářským sáčkem do středu vrstvu ušlehané šlehačky, poklademe ji dvěma třetinami ovoce a posypeme moučkovým cukrem, lžičkou jemně nakrájených lístků máty a polovinou pistácií. Po obvodu kruhu nastříkáme pruh šlehačky a zbytek jí nastříkáme na ovoce. Vše přiklopíme druhým plátem, lehce ho přimáčkneme a dort necháme asi hodinu rozležet v chladu.
Před podáváním do šlehačky po obvodu vmáčkneme zbylé ovoce a lístky máty, vršek ozdobíme ovocem a zbylými pistáciemi a podle chuti lehce pocukrujeme. Dort nakrájíme ostrým vroubkovaným nožem a ihned podáváme.
Načítám komentáře...