Nejčokoládovější cheesecake
Seznam surovin
Korpus:
- sušenky 100 gramů (např. Derby)
- máslo 35 gramů
- čokoláda hořká 220 gramů (70%)
- sýr krémový 450 gramů (Philadelphia, nebo Buko)
- cukr krupice 100 gramů
- vejce 2 kusy
- smetana zakysaná 150 gramů
- máslo (na vymazání formy)
Poleva:
- čokoláda hořká 85 gramů (70%)
- smetana na šlehání 60 mililitrů
- máslo 1 lžička
Na dokončení:
- čokoláda (čokoládové lanýže)
Postup přípravy
1. Kruhovou formu s odnímatelnými boky vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Sušenky s pokrájeným studeným máslem rozmixujte ve food processoru na sypkou hmotu, napěchujte ji na dno formy a uložte do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ve vodní lázni. V robotu s protínacím hákem pomalu promíchejte krémový sýr s cukrem a vlijte rozpuš- těnou čokoládu. Míchejte, dokud se vše nespojí. Po jednom přidávejte vejce a postupně je zapracujte do čokoládové hmoty. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
3. Formu se sušenkovým základem obalte alobalem, nejlépe ve dvou vrstvách. Do formy nalijte čokoládový krém. Připravte si pekáč s vyšším okrajem, vložte do něj formu obalenou alobalem a nalijte do něj vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny formy. Pečte 60–70 minut, před vyjmutím z trouby by měl být uprostřed jakoby nedopečený. Z formy opatrně odstraňte alobal a cheesecake nechte hodinu chladnout na mřížce, poté přesuňte do lednice.
4. Připravte polevu: čokoládu nalámejte na kousky, smetanu s máslem přiveďte k varu a hned jí zalijte čokoládu. Nechte minutu stát a metličkou vymíchejte hladký krém. Nalijte ho na cheesecake, rozetřete, aby trochu stékal po stranách, a na ještě teplou polevu naskládejte čokoládové lanýže. Vychlaďte v lednici a podávejte.
Poznámka k receptu
Dopřejte svému muži celý dort, bude mít královský pocit. A určitě se s vámi o něj rozdělí.
NA FORMU 18 CM
Načítám komentáře...