NEPOSEDNÝ ZAJÍČEK
Seznam surovin
Korpus 1:
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- cukr krystal 250 gramů
- olej slunečnicový 6 lžiček
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl 1 špetka
- máslo (na potření formy)
Korpus 2:
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- cukr krystal 250 gramů
- olej slunečnicový 6 lžiček
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl 1 špetka
- potravinářské barvivo (žluté)
- máslo 50 gramů (na potření formy+na punčovinu)
Korpus 3:
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- cukr krystal 250 gramů
- olej slunečnicový 6 lžiček
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl 1 špetka
- potravinářské barvivo (žluté)
- máslo (na potření formy)
Krém:
- máslo 750 gramů
- cukr moučkový 180 gramů
- rumové aroma 2 lžičky
- marcipán 700 gramů
Postup přípravy
1. Připravte korpus: rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Do mísy dejte bílky s cukrem, špetku soli a vyšlehejte je úplně dotuha – když přejedete metličkou, špičky nesmí padat dolů. V jiné misce vyšlehejte olej se žloutky. Tuto směs přimíchejte k vyšlehaným bílkům a nakonec přidejte metličkou mouku a citronovou kůru. Abyste měli vysoký dort, připravte tři korpusy. Každé těsto obarvěte potravinářským barvivem, postupně od nejsvětlejšího odstínu po nejtmavší.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem, boky potřete máslem a vyložte vystřiženým pruhem pečicího papíru, díky máslu papír k formě přilne a nebude se odchlipovat. Těsto nalijte do formy a dejte péct asi na 45 minut. Po upečení nechte alespoň 10 minut stát a poté hotový korpus vyndejte.
3. Připravte krém: máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit, přidejte cukr, rumové aroma a vše společně vyšlehejte. Hotový krém dejte alespoň na 30 minut do lednice.
4. Jednotlivé korpusy seřízněte, aby byly rovné. Nezapomeňte na skládání podle barevnosti. Postavte první korpus, potřete vrstvou krému, rovnoměrně ji rozetřete, aby dort vypadal hezky i po průřezu. Přidejte druhý korpus tak, aby lícoval s prvním, a mírně přitlačte. Nebojte se, že krém vyteče po stranách ven. Všechno na závěr zarovnáte. Poté ho také rovnoměrně potřete vrstvou krému a přiložte třetí korpus. Přitlačte ho a potřete štětcem namočeným ve vodě.
Poznámka k receptu
FORMA O PRŮMĚRU 20 CM
CHLAZENÍ 2 HODINY
Načítám komentáře...