Ombré dort s čokoládou a růžemi
Seznam surovin
Piškotový korpus :
- vejce 2 kusy
- cukr moučkový 87 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- kakao 20 gramů
Krém:
- smetana na šlehání 400 gramů
- čokoláda hořká 160 gramů
- čokoláda bílá 270 gramů
- želatina 3 kusy (používám želatinu v plátcích (jeden plátek = 1 kus))
Na čokoládové růže:
- smetana na šlehání 200 gramů
- kakao 2 lžíce
- cukr moučkový 2 lžíce
- ztužovač šlehačky 1 balíček
Postup přípravy
Nejdřív si upečeme piškotový korpus. Vejce šleháme v robotu, když už jsou lehce napěněná, přidáme cukr moučku a necháme šlehat nejméně 15 minut, klidně déle, aby byla pěna pěkně tuhá a nespadla. Tohle je obzvláště důležité, protože když nebudou vajíčka správně našlehaná, piškot se nepovede a bude tuhý. Zde platí pravidlo čím déle, tím lépe. Když máme hotovo, vypneme robota a ručně vmícháme prosátou mouku. Hlavně opatrně, aby nám pěna nespadla.
Spodek dortového ráfku vyložíme pečícím papírem a nevymazáváme okraje - piškot se potřebuje přichytit, aby nespadl. Do předehřáté trouby (150°C) vložíme formu a pečeme zhruba 15 minut. Velmi důležité je chovat se k piškotu ohleduplně - netřepat, neklepat, nedýchat :-) a hlavně, v prvních dvou třetinách pečení neotvírat troubu! Když je hotovo, necháme vychladnout a vyndáme z ráfku.
Smetanu si rozdělíme na 4x 100g zvlášť do rendlíčků. Svaříme. Do první vsypeme 100g hořké čokolády, odstavíme. Vychladlý korpus "zkrátíme" po obvodu cca o jeden centimetr a zavřeme zpátky do ráfku (asi tak, aby byly volné okraje, do kterých zateče tmavý krém). Vezmeme lehce zchladlou smetanu s tmavou čokoládou a nalijeme ji hlavně do prázdných okrajů. Dáme do ledničky a necháme ztuhnout.
Dalších 100g smetany svaříme, přidáme 50g bílé čokolády a 50g tmavé čokolády. Bílá čokoláda bohužel netuhne tak dobře, jako tmavá, takže přidáme navíc do teplé směsi ještě jednu ve vodě nabobtnalou želatinu. Nalijeme do ráfku na již ztuhlou první vrstvu.
Pokračujeme s dalšími 100g smetany - svaříme a přidáme 100g bílé čokolády, 10g tmavé. Postup opakujeme. Nesmíme zapomenout na želatinu!
Posledních 100g svařené smetany smícháme s 120g bílé čokolády a opět vložíme do ráfku. Celé to necháme ztuhnout a rozležet přes noc.
Opravdu důležité je, aby byly vždy jednotlivé vrstvy krému již ztuhlé, než přidáme další. Mohly by se totiž smíchat a efekt už by nebyl tak výrazný.
Já jsem dort ozdobila růžemi ze smetany a kakaa. Smetanu s kakaem a cukrem vyšleháme, posléze přidáme i ztužovač, rozmícháme, vložíme do pytlíku se zdobičkou a stříkáme růže. Nebo jakékoliv jiné tvary, které vás napadnou.
Poznámka k receptu
Recept mám sepsán také na blogu macaronandcake.blogspot.com
Načítám komentáře...