Ořechový dort s hnědým krémem
Seznam surovin
- vejce 7 kusů
- cukr moučkový 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 130 gramů
- ořechy 130 gramů (mleté)
- čokoláda na vaření 100 gramů
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na krém:
- pudinkový prášek kakaový 1 balení
- voda 250 mililitrů
- cukr krupice 150 gramů
- máslo 200 gramů
- rum 1 lžíce
- káva 1 lžička (spařená, zrnková, nebo instantní)
- žloutek 2 kusy
Na ozdobu:
- ořechy vlašské
- cukrářské zdobení (nebo hoblinky z bílé čokolády)
Postup přípravy
Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přimíchejte prosetou mouku a mleté ořechy a těstem naplňte vymazanou a vysypanou dortovou formu. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a upečte korpus (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené).
Nechte ho vychladnout, vyndejte z formy a podélně rozkrojte. Z vody, cukru a pudingového prášku uvařte hladký puding a nechte ho za občasného promíchání vychladnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Když trochu vychladne, utřete ji se změklým máslem. Postupně přišlehávejte puding, přidejte rum, kávu (a žloutky) a ušlehejte hladký krém.
Částí krému naplňte dort, zbytkem potřete povrch a boky a dozdobte celými ořechy, cukrovým sypáním nebo hoblinkami bílé čokolády podle vlastní fantazie.
Načítám komentáře...