Pečený cheesecake s ricottou a ovocem
Seznam surovin
- máslo 50 gramů (rozpuštěné)
- sušenky 150 gramů (cereální)
- sýr Ricotta 500 gramů
- smetana zakysaná 200 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 175 gramů
- med 1 lžíce
- citronová kůra 1 kus (z 1 citronu)
- vanilka 1 kus (lusk, nebo 2 lžičky vanilkového extraktu )
- ovoce 275 gramů (čerstvé: jahody, maliny, borůvky)
- cukr moučkový (na poprášení)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 20 cm (se dnem, které lze oddělit) vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte.
Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka. Vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi. Poté směs vlijte do formy na sušenkový základ a lehce formou klepejte tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu. Pečte 40 - 45 minut, dokud cheesecake lehce nezezlátne.
Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a na teplém místě nechte zchladnout. Poté cheesecake vložte do ledničky a nechte ho tam do druhého dne.
Nožem objeďte okraje formy a cheesaceke vyjměte. Povrch dezertu posypte zbývajícím ovocem a poprašte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Pokud nemáte pravý vanilkový extrakt, použijte vanilkový lusk. Rozkrojte ho podélně, semínka pomocí nože vyškrábněte a přimíchejte do ricotty.
Načítám komentáře...