Perníkový dort s brusinkami
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- zázvor 1,5 lžičky
- skořice 1 lžička
- hřebíček 1/4 lžičky (mletý)
- kardamom 1/4 lžičky
- koriandr 1 špetka (sušený)
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- máslo 115 gramů (změklé)
- cukr třtinový 100 gramů
- vejce 2 kusy
- melasa 120 gramů
- podmáslí 120 gramů
Brusinkový kompot:
- brusinky 300 gramů (mražené)
- cukr krupice 180 gramů
- cider 125 mililitrů
Citronový krém:
- žloutek 4 kusy
- cukr krystal 70 gramů
- šťáva citronová 70 mililitrů
- citronová kůra 2 kusy (ze dvou citronů)
- máslo 50 gramů
Krém:
- sýr Mascarpone 400 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- smetana na šlehání 60 gramů
Ojíněné brusinky:
- cider 240 mililitrů
- cukr krystal 190 gramů (+ 100 g na obalení)
- brusinky 125 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte ojíněné brusinky. Do kastrůlku nalijte cider, přidejte 190 g cukru a zahřívejte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, pak do sirupu přidejte brusinky a nechte marinovat přes noc. Druhý den brusinky slijte a obalte je ve zbylém cukru. Rozložte vedle sebe na pečicí papír a nechte uschnout.
2. Předem si můžete připravit i citronový krém. Citrony důkladně omyjte a ze dvou nastrouhejte najemno kůru. Dávejte pozor, abyste strouhali jen žlutou část, bílá je příliš hořká. V míse vhodné do vodní lázně smíchejte kůru, šťávu, cukr a žloutky, vložte do hrnce s vroucí vodou a postupně vymíchejte krém. Přidejte pokrájené máslo, zapracujte do krému a ještě prohřejte. Výsledný krém by měl mít hustou, pudinkovou konzistenci. Z uvedeného množství získáte asi 250 ml krému. Co nespotřebujete na dort, vydrží pár týdnů v lednici.
3. Dvě dortové rozevírací formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V menší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a všechno koření. V míse od robotu vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny a po jednom zašlehejte vejce. Přidejte melasu a pořádně prošlehejte. Nakonec přilijte podmáslí a promíchejte. Po částech zašlehejte suché suroviny a těsto rovnoměrně rozlijte do připravených dortových forem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut.
4. Zatímco se peče dort, připravte brusinkový kompot. Všechny suroviny dejte do hlubší pánve a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a za občasného míchání povařte. Tekutina se varem zredukuje a zhoustne. Přelijte do misky a nechte zcela vychladnout.
5. Mascarpone s cukrem ručně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte dotuha vyšlehanou smetanu, opatrně promíchejte a nechte vychladit.
6. Vychladlé korpusy v polovině rozřízněte a každý potřete polovinou brusinkového kompotu. Přiklopte vrchním dílem a oba takto brusinkami spojené korpusy spojte bohatou vrstvou citronového krému. Sestavený dort potřete připraveným krémem, ozdobte ojíněnými brusinkami a nechte před podáváním rozležet v lednici.
Poznámka k receptu
Přípravu dortu si rozvrhněte do dvou dnů. Jeden den připravte ojíněné brusinky, které do sebe přes noc natáhnou skvělou chuť cidru, druhý den upečte korpus a připravte brusinkový kompot. Citronový krém můžete udělat doma nebo si usnadnit práci a koupit hotový, seženete ho jako lemon curd například v obchodě Marks & Spencer.
Načítám komentáře...