Perníkový dort s brusinkami I
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- zázvor 1,5 lžičky (mletý)
- skořice 1 lžička (mletá)
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- kardamom 1/4 lžičky (mletý)
- koriandr 1 špetka (mletý)
- pepř 1 špetka (mletý)
- máslo 115 gramů (změklé)
- cukr třtinový 100 gramů
- vejce 2 kusy
- melasa 120 gramů (Black Treacle)
- podmáslí 120 gramů
Brusinkový kompot:
- brusinky 300 gramů (mražené)
- cukr krupice 180 gramů
- cider 125 mililitrů
Citronový krém:
- žloutek 4 kusy
- cukr krystal 70 gramů
- šťáva citronová 70 mililitrů
- citronová kůra (ze 2 biocitronu)
- máslo 50 gramů
Krém:
- sýr Mascarpone 400 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- smetana na šlehání 60 gramů
Ojínělé brusinky:
- cider 240 mililitrů
- cukr krystal 190 gramů (+ 100 g na obalení)
- brusinky 125 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte ojíněné brusinky. Do kastrůlku nalijte cider, přidejte 190 g cukru a zahřívejte na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout, pak přidejte brusinky a nechte marinovat přes noc. Druhý den brusinky slijte a obalte je ve zbylém cukru.
2. Předem si můžete připravit i citronový krém. Za dvou citronů nastrouhejte najemno kůru (jen žlutou část). V míse vhodné do vodní lázně smíchejte kůru, šťávu, cukr a žloutky, vložte do hrnce s vroucí vodou a vymíchejte krém. Přidejte pokrájené máslo, zapracujte do krému a ještě prohřejte. Krém by měl mít hustou, pudinkovou konzistenci. Z uvedeného množství získáte asi 250 ml krému. Co nespotřebujete na dort, vydrží pár týdnů v lednici.
3. Dvě dortové formy vymaž- te máslem a vyložte pečicím papírem. V menší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a všechno ko ření. V míse od robotu vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny a po jednom zašlehejte vejce. Přidejte melasu a pořádně prošlehejte. Nakonec přilijte podmáslí a promíchejte. Po částech zašlehejte suché suroviny a těsto rovnoměrně rozlijte do připravených dortových forem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut.
4. Zatímco se peče dort, připravte brusinkový kompot. Všechny suroviny dejte do hlubší pánve a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a povařte. Tekutina se varem zredukuje a zhoustne. Přelijte do misky a nechte zcela vychladnout.
5. Mascarpone s cukrem ručně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte dotuha vyšlehanou smetanu, opatrně promíchejte a nechte vychladit.
Poznámka k receptu
- Voňavý, vláčný a plný zimních chutí. To je náš prosincový favorit - perníkový dort s brusinkami a citronovým krémem. Kořeněné těsto skvěle doplňují svěží brusinky a příjemně nakyslá chuť citronu. Celý dort je pak zabalený v sametovém kabátku z mascarpone, ozdobený ojíněnými brusinkami a lístky citronového tymiánu. Upečte si ho podle našeho receptu a ozdobte podle vlastní fantazie.
- Přípravu dortu si rozvrhněte do dvou dnů. Jeden den připravte ojíněné brusinky, druhý upečte korpus a udělejte brusinkový kompot. Můžete si usnadnit práci a citronový krém koupit hotový, seženete ho jako lemon curd.
- Ingredinece na formu 2x18 CM a je nutné počítat s marinováním brusinek přes noc.
Načítám komentáře...