Perníkový dortík
Seznam surovin
- těsto (perníkové)
- piškoty 10 kusů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- bílková poleva (různé barvy)
Na krém:
- mléko 2,5 decilitru
- pudinkový prášek 1/2 balíčku (vanilkový)
- cukr (podle chuti)
- žloutek 1 kus
- vaječný koňak 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Perníkové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 – 3 mm a vykrojíme z něj dva kruhy o průměru asi 15 cm a do jednoho ještě vykrojíme několik hvězdiček. Ze zbylého těsta vykrojíme formičkou hvězdičky různých velikostí. Vše přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C do světle zlatavé barvy.
V kastrůlku přivedeme k varu tři čtvrtiny mléka s vaječným likérem. Přimícháme sůl, zbylé mléko smíchané s pudinkovým práškem a žloutkem, podle chuti osladíme a mícháme do zhoustnutí. Krém odstavíme z ohně a za občasného promíchání ho necháme prochladnout.
Jeden vychladlý kruh z perníkového těsta (plný) potřeme tenkou vrstvou krému, poklademe ho piškoty, zalijeme zbylým krémem, přiklopíme druhým kruhem s vykrojenými hvězdičkami, dortík obtočíme pruhem alobalu, aby krém nevytékal, a necháme ztuhnout v chladu.
Na závěr dortík ozdobíme upečenými hvězdičkami, které podle chuti předem potřeme různě barevnými polevami, a dortík necháme do druhého dne rozležet v chladu.
Recept na základní perníkové těsto najdete zde
Recept na bílkovou polevu najdete zde
Načítám komentáře...