Piškotový dort se smetanou a ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 170 gramů
- cukr krupice 130 gramů
- vejce 4 kusy (celkem 200 g)
- cukr vanilkový 1 balíček
- olej 30 gramů
- voda 1 lžíce
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na náplň a ozdobení:
- smetana na šlehání 500 gramů (nejlépe rostlinná)
- ovoce 350 gramů (barevné, čerstvé)
- marmeláda 150 gramů (jahodová)
- kokos (strouhaný)
Postup přípravy
V míse smícháme vejce s cukrem, mísu ponoříme do horké vodní lázně a za neustálého promíchávání zahřejeme na teplotu asi 40 – 45 °C. Pak vaječnou směs vyšleháme do pevna a zašleháme do ní vodu. Na závěr zlehka vmícháme mouku smíchanou s pudinkovým práškem, vanilinovým cukrem a citronovou kůrou a olej. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové rozevírací formy a upečeme při 200 °C (trvá to asi 25 minut).
Po prochladnutí korpus rozkrojíme vodorovně na dva pláty a potřeme je marmeládou. Smetanu vyšleháme do tuha, část smícháme se zbylou marmeládou, potřeme jí spodní díl korpusu a zakryjeme ho vrchním dílem.
Dort necháme krátce ztuhnout v chladu a pak ho celý potřeme zbylou šlehačkou, strany obsypeme kokosem a vršek odobíme ovocem.
Načítám komentáře...