PISTÁCIOVÝ DORT S CITRONOVOU POLEVOU
Seznam surovin
Korpus:
- sirup javorový 70 mililitrů
- pistácie 200 gramů (+ 50g na ozdobu)
- vejce 5 kusů
- likér 1 lžíce (Amaretto)
- datle 120 gramů
- mouka rýžová 50 gramů
- máslo 150 gramů (rozehřáté)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- citron 1 kus
Poleva:
- cukr moučkový 100 gramů
- šťáva citronová 1,5 lžíce
Na ozdobení:
- květy 10 kusů (eustomy)
Postup přípravy
1. Do velké mísy rozklepněte celá vejce, přidejte javorový sirup a vyšlehejte do pěny. Pak přilijte amaretto a metličkou promíchejte. V menším rendlíku rozehřejte máslo. Přidejte je do směsi, pořádně propojte a vyšlehejte metličkou.
2. Pistácie nasekejte najemno, dejte je do mísy, smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Propojte a přidejte do tekuté směsi. Nastrouhejte citronovou kůru a 1 lžičku přidejte do těsta. Datle nasekejte, přidejte k těstu a dobře promíchejte.
3. Troubu předehřejte na 170 °C. Dno i strany pečicí formy vyložte pečicím papírem. Směs nalijte do formy, vršek těsta rovnoměrně rozetřete a dejte péct na 50 minut.
4. Po upečení nechte alespoň 1 hodinu vychladnout. Na korpusu bude pak lépe držet poleva. Pak opatrně vyndejte korpus z formy a odstraňte pečicí papír.
5. V menší misce dobře smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou na hustou polevu. Pokud budete mít pocit, že je příliš tekutá, přidejte trochu cukru.
6. Korpus dejte na talíř či etažér a polijte polevou. Začněte od krajů a pokračujte ke středu. Udělají se pak hezké „stékance“, které dodají dílu ten správný šmrnc. Zbytek pistácií podrťte na hrubší kousky. Jakmile dort polijete, ihned ho rovnoměrně posypte rozdrcenými pistáciemi.
7. Dort nechte odpočinout asi 30 minut a pak začněte zdobit. Eustomě zkraťte stonky asi na 10 cm a vpichujte květy doprostřed dortu. Občas poodstupte na dva tři kroky, abyste z nadhledu viděli, jak květy skládáte.
Poznámka k receptu
FORMA 20 CM
CHLAZENÍ 1 HODINA
Načítám komentáře...