Pohádkový dort
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- vejce 4 kusy
- kakao 1 lžíce (vrchovatá)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání )
- čokoládová poleva tmavá
- smetana na šlehání
Na krém:
- máslo 140 gramů
- mouka pšeničná hladká 20 gramů
- kakao 2 lžíce
- mléko 250 mililitrů
- cukr moučkový 150 gramů
Postup přípravy
Žloutky s cukrem a kakaem utřete do pěny. Přidejte prosetou mouku a sůl a opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Korpus pečte asi 20 minut (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené) a nechte vychladnout.
Ze třetiny másla a mouky udělejte světlou jíšku a přimíchejte kakao (nasypte ho do jíšky přes cedník, aby netvořilo hrudky). Pomalu přilijte mléko, dobře vše rozkvedlejte, za stálého míchání povařte 2 - 3 minuty a nechte vychladnout. Zbytek másla utřete s cukrem a po lžičkách přišlehávejte vychladlou kaši.
Vychladlý korpus rozkrojte a naplňte krémem. Povrch a boky potřete čokoládovou polevou a nechte ztuhnout. Před podáváním ozdobte šlehačkou.
Načítám komentáře...