Pomerančové dortíky
Seznam surovin
Těsto:
- mouka špaldová 300 gramů (hladká)
- ořechy vlašské 120 gramů (jemně namleté)
- cukr 80 gramů (třtinový)
- máslo 250 gramů (změklé)
- šťáva pomerančová (je-li třeba, čerstvá)
Náplň:
Poleva:
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 100 gramů
- ovoce sušené (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Z prosáté mouky a ostatních surovin (kromě pomerančové šťávy) vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a po 2 hodinách při pokojové teplotě zkontrolujte, jestli není příliš suché a tuhé. Pokud ano, přidejte pomerančovou šťávu. Pak ho znovu zabalte do fólie a nechte odpočinout v ledničce, nejlépe přes noc.
2. Mezi fóliemi rozválejte těsto na placku silnou asi 2 mm a vykrajujte z ní kolečka. Rozložte je na plech pokrytý pečicím papírem a pečte 7 až 10 minut při 200 °C, až okraje začnou zlátnout. Opatrně je sejměte a nechte vychladnout.
3. Z přísad na náplň vyšlehejte krém a slepujte jím kolečka.
4. Žloutky s cukrem utřete do pěny. Dortíky touto polevou potřete a nechte zaschnout. Ještě předtím je ale můžete přizdobit. Obvyklé barevné „sypání“ nahraďte sušeným ovocem.
Načítám komentáře...