Pomerančové dortíky s praženými semínky
Seznam surovin
Na korpusy:
- sušenky Bebe 12 kusů (cereální)
- máslo 2 lžíce (měkké)
- šťáva pomerančová 4 lžíce
- semínka slunečnicová 2 lžíce (opražená, na obalení)
Na krém:
- tvaroh 240 gramů (krémový, nízkotučný)
- smetana na šlehání 80 gramů
- med 2 lžíce
- šťáva pomerančová 4 lžíce
- želatina 2 plátky
- pomerančová kůra 2 lžičky (bio)
Na polevu:
Postup přípravy
Sušenky rozmačkáme nadrobno, promícháme s pomerančovou šťávou a nakonec vmícháme měkké máslo a vypracujeme kompaktní hmotu. Na plech vyložený papírem na pečení položíme čtyři kulaté formičky beze dna, na jejich dno rozdělíme připravenou hmotu a lžící ji rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Plech vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, pak ho vyndáme a korpusy necháme vychladnout.
Na krém vyšleháme tvaroh s medem a pomerančovou kůrou. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Pomerančovou šťávu zahřejeme, přidáme do ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Šťávu necháme částečně prochladnout, pak ji vmícháme do tvarohu a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku.
Pomeranče na polevu oloupeme nebo okrájíme a nožem z nich vykrájíme jednotlivé dílky bez blanek (odkapávající šťávu zachytíme do misky, ze zbytků pomerančů vymačkáme šťávu a přilijeme ji také do misky). Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody a necháme ji nabobtnat. Pomerančovou šťávu smícháme se 4 lžícemi vody, zahřejeme, přidáme nabobtnalou a vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí.
Na korpus ve formičkách navršíme tvarohový krém asi do 3/4 výšky formiček, uhladíme ho lžící a necháme 20 minut ztuhnout v chladničce. Pak na tvaroh naskládáme pomerančové dílky, zalijeme je pomerančovou želatinou a dortíky necháme 2 hodiny ztuhnout v chladničce. Před podáváním dortíky po obvodu opatrně obřízneme kulatým nožem, formičky opatrně odstraníme a dortíky po obvodu obsypeme praženými slunečnicovými semínky.
Načítám komentáře...