Pražský dort Vladimira Guralnika
Seznam surovin
Korpus:
- vejce 3 kusy (velká)
- sůl
- cukr krupice 1 hrnek
- smetana zakysaná 200 gramů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké kakaové 1/2 plechovky
- jedlá soda 1 lžička
- šťáva citronová 1 lžíce
- kakao 3 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 hrnky
- tuk (na vymazání formy)
Krém:
- máslo 400 gramů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké kakaové 1 plechovka
- koňak (40%) (na dochucení)
- zavařenina meruňková
- čokoláda (nastrouhaná, případně čokoládová poleva )
Postup přípravy
1. Korpus: Ve velké míse ušlehejte 3 vejce se špetkou soli. Postupně do nich zašlehávejte cukr. Až vznikne hustá, napěněná směs, přidejte do ní smetanu a kondenzované mléko. Lehce promíchejte, sodu si dejte na lžičku, podržte ji nad směsí a přelijte přes ni citronovou štávu. Až začne pěnit, vlijte ji do základní hmoty. Nešlehejte ale příliš, těsto by bylo tuhé.
2. Přisypte kakao a nakonec opatrně (pomocí vařečky) vmíchejte také prosátou mouku tak, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto by mělo být spíš řidší. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte tukem, vlijte do ní těsto a pečte asi 30 minut. Vychladlý korpus napříč rozřízněte na 4 tenčí pláty.
3. Krém: Změklé máslo vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Zašlehejte k ní kondenzované mléko, poté několik lžic koňaku (ochutnávejte a přidávejte koňak, až bude krém podle vaší chuti).
4. Každý plát těsta pak ještě zakapejte koňakem zředěným trochou vody, potřete zavařeninou a pak vrstvou krému (můžete ho ještě také posypat nastrouhanou čokoládou, ale není to nutné). Poslední částí krému dort potřete, hustě posypte nastrouhanou čokoládou a dejte ho přes noc do ledničky. Dort pak bude krásně vláčný.
Poznámka k receptu
Slavný cukrář moskevského hotelu Praga je autorem několika nesmrtelných dezertů, tvořících páteř dnešní ruské cukrařiny. Dort Praga má skutečně silné spojení s naší republikou, Guralnik se totiž vyučil u pražských cukrářských mistrů. Tento dort je navíc variací na populární Sachrův dort.
Načítám komentáře...