Ptačí hnízdo
Seznam surovin
Na korpus:
- kakao 3/4 hrnku
- mouka pšeničná polohrubá 1,5 hrnku
- cukr 1,5 hrnku
- jedlá soda 1,5 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 3/4 lžičky
- sůl 3/4 lžičky
- vejce 2 kusy (velká)
- podmáslí 3/4 hrnku (nízkotučné, lze ho nahradit polotučným mlékem)
- voda 3/4 hrnku (teplá)
- olej 3 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička (nebo semínka vyškrabaná z půlky vanilkového lusku)
Na krém:
- sýr krémový 200 gramů (Lučina, nebo Philadelphia)
- máslo 160 gramů
- kakao 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- čokoláda hořká 200 gramů
- smetana zakysaná 190 gramů (hustá)
- cukr moučkový 2 lžíce
Na hnízdo:
- čokoláda na vaření 30 gramů
- máslo 2 lžičky
- slané tyčinky 30 kusů (tenké)
- minipreclíky 1 hrst (slané)
- marcipán 3 kusy (nebo potahovací hmota, různé barvy)
Kromě toho:
- máslo (na vymazání formy)
- kakao (na vysypání formy)
- cukrářské zdobení (drobné kvítky)
Postup přípravy
Na korpus prosejeme do mísy kakao s moukou, přidáme cukr, sodu, prášek do pečiva a sůl a promícháme. Do směsi vešleháme vejce, podmáslí, teplou vodu, olej a vanilkový extrakt a šleháme pomocí elektrického šlehače asi 4 minuty.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a kakaem vysypané kulaté formy o průměru asi 17 cm, vršek zakryjeme fólií, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 45 - 50 minut. Upečený korpus necháme 15 minut prochladnout, pak ho vyklopíme z formy a necháme dnem vzhůru vychladnout.
Mezitím připravíme krém. V míse vyšleháme krémový sýr pokojové teploty a změklé máslo, až vznikne hladký krém. Přimícháme do něj kakao se špetkou soli, pak rozpuštěnou zchladlou čokoládu a zakysanou smetanu a nakonec cukr.
Vychladlý korpus na vrchu seřízneme do roviny (odkrojenou části si uschováme) a podélně ho rozkrojíme na tři pláty. Z krému oddělíme asi 4 lžíce. Zbylým krémem potřeme spodní plát, zakryjeme ho prostředním plátem, také ho potřeme a zakryjeme posledním plátem. Krémem pak potřeme vršek i strany dortu a krém dobře uhladíme širokou stěrkou (hlavně po stranách).
Oddělenou část krému naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a podél spodní strany nastříkáme po obvodu dortu malé kuličky, které lehce protáhneme. Dort pak necháme ztuhnout v chladu.
Mezitím si připravíme hnízdo. Rozlámanou čokoládu krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě a rozmícháme s máslem na hladkou polevu (měla by být hodně řídká). Tyčinky rozlámeme přibližně na třetiny a preclíky na poloviny.
Na prkénko si položíme čtverec papíru na pečení a nakreslíme na něj kruh o průměru asi 14 cm. Kousky tyčinek a preclíků potíráme polevou a postupně je skládáme do kruhu do tvaru hnízda (nejdříve vyplníme i střed a pak už stavíme hnízdo jen po obvodu do výšky). Hotové hnízdo necháme ztuhnout v chladu.
Z odložené části korpusu vyřízneme tři kousky tvaru a velikosti malého vejce. Potáhneme je marcipánem nebo potahovací hmotou a dotvarujeme. Zbytek korpusu rozdrobíme a vejce v drobcích obalíme, abychom dosáhli kropenatého efektu.
Ztuhlé hnízdo opatrně přeneseme na dort a vložíme do něj marcipánová vajíčka. Nakonec dort dozdobíme drobnými kvítky, které přilepíme pomocí zbytku čokoládové polevy (můžeme je koupit už hotové nebo je vymodelujeme z kousku potahovací hmoty či marcipánu).
Poznámka k receptu
- Pokud nemáte vhodnou malou formu na dort, nalijte těsto na dva hlubší plechy vyložené papírem na pečení (doba pečení je pak kratší, asi 20 minut). Z každého plátu pak vykrojte jeden kruh a jeden půlkruh a poskládejte z nich dort - dole bude celý kruh, uprostřed dva půlkruhy a nahoře opět celý kruh.
- 1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...