Puntíčkový dort
Seznam surovin
Na korpus:
- vejce 6 kusů
- cukr krupice 180 gramů
- olej 1/2 decilitru
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- kakao 5 gramů
Na krém:
Na čokoládovou polevu:
- smetana 1 decilitr
- čokoláda hořká 100 gramů
Na dokončení:
- fondant 500 gramů (potahovací hmota)
Postup přípravy
Vejce s cukrem ušleháme pomocí elektrického mixéru, až vznikne hustý nadýchaný krém (trvá to nejméně 20 minut). Pak do něj vmícháme olej. Mouku smícháme s kakaem, prosejeme do krému a opatrně zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 10 minut.
Připravíme krém. Do mixéru dáme změklé nakrájené máslo a důkladně ho našleháme. Pak přišleháme vychladlý pudink (je důležité, aby měl stejnou teplotu jako máslo).
Z prvního upečeného vychladlého plátu vyřízneme kolo o průměru 24 cm. Vložíme ho do kovového ráfku na dort a potřeme krémem. Další vrstvu uděláme z kousků téhož plátu a opět je pokryjeme krémem. Ze zbytků plátu vytvoříme třetí vrstvu, kterou opět potřeme krémem. Stejný postup zopakujeme i s druhým upečeným plátem, ale vyřízneme z něj kolo o průměru 15 cm a vrstvy korpusu utvoříme čtyři. Tím zpracujeme všechno upečené těsto. Oba dorty vložíme do chladničky a necháme dobře vychladit.
Potahovací hmotu rozválíme na velmi tenký plát. Oba dorty opatrně pomocí nahřátého nože vyjmeme z ráfků a potáhneme je připravenou hmotou. Přečnívající okraje hmoty odřízneme.
Připravíme polevu. V hrnci přivedeme k varu smetanu. Do misky nasypeme čokoládu rozlámanou na kousky, nalijeme na ni vroucí smetanu a promícháme, až vznikne hladká poleva. Přelijeme jí oba dorty a dáme je na 30 minut ztuhnout do chladničky.
Větší ztuhlý dort položíme na podnos a položíme na něj menší dort. Zbylý fondant znovu rozválíme, vykrojíme z něj formičkou menší a větší kolečka a oba dorty jimi ozdobíme. Na závěr můžeme dort ozdobit živými květy růží.
Načítám komentáře...