Red velvet cake
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 226 gramů (změklé + na vymazání)
- cukr krupice 500 gramů
- kakao 30 gramů
- vejce 4 kusy
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- podmáslí 480 mililitrů
- potravinářské barvivo 1 lžička (červené gelové)
- ocet vinný 3 lžičky
- jedlá soda 2 lžičky
- sůl 1 lžička
Krém:
- sýr Mascarpone 500 gramů (pokojové teploty)
- sýr krémový 500 gramů (pokojové teploty, např. Philadephia)
- smetana na šlehání 600 mililitrů (40% vychlazená)
- cukr moučkový 200 gramů
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 175 °C, pečicí rošt nastavte doprostřed trouby. Dna dvou dortových forem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem. Přípravu čtyř korpusů si rozložte na dvě várky, které upečete postupně.
2. 250 g prosáté mouky smíchejte s 15 g kakaa a ½ lžičky soli. V jiné míse vyšlehejte do pěny polovinu másla a přidejte 250 g cukru krupice. Směs šlehejte zhruba 2 - 3 minuty. Přidejte postupně 2 vejce, která vždy důkladně zapracujte. Nakonec přidejte jednu lžičku vanilkového extraktu.
3. V 240 ml podmáslí důkladně rozmíchejte ½ lžičky gelové barvy. Obarvené podmáslí a směs mouky postupně zašlehejte do máslové pěny, šlehač nechte pracovat na nižší otáčky.
4. Ve skleničce smíchejte 1 a ½ lžičky octa s 1 lžičkou jedlé sody. Vznikne pěna, kterou rychle zamíchejte do těsta. To ihned rovnoměrně rozdělte do dvou vymazaných dortových forem.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 - 30 minut (jestliže zapíchnete párátko do středu dortu, musí zůstat po vytažení čisté). Korpusy nechte ve formě zchladnout 10 minut, pak je vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
6. Podle stejného postupu upečte zbývající dva korpusy. Poté, co všechny 4 korpusy zcela vychladly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte je minimálně 1 hodinu (lépe přes noc) odpočívat v lednici. Velmi to usnadní následné plnění a potírání dortu krémem.
7. V mixéru vyšlehejte philadelphii s mascarpone. Přidejte vanilkový extrakt, moučkový cukr a dokonale zašlehejte. Šlehačku ušlehejte dotuha, v několika dávkách postupně, už ručně a nejlépe stěrkou, ji vmíchávejte do připravené hmoty. Vznikne hustý, ale nadýchaný krém.
8. Vychlazené korpusy na horní straně seřízněte, aby vznikla rovná plocha, odříznuté vršky korpusů prsty rozdrobte a odložte stranou na závěrečné ozdobení dortu. Na dortovou podložku nebo podnos postupně skládejte korpusy, které potírejte vrstvou krému. Na závěr potřete krémem boky a vršek dortu a uhlaďte cukrářskou stěrkou. Vršek a boky dortu ozdobte připravenými drobečky.
Poznámka k receptu
- Svou typickou tmavě červenou barvu dort původně získával díky reakci podmáslí s octem a kakaem. Dříve se kakao zpracovávalo jinak než dnes, obsahovalo více antokyanů, díky nimž těsto zčervenalo. Dnes vzhledem k alkalizačnímu činidlu, které kyselost neutralizuje, k barevnému efektu nedochází, proto si musíme pomoci potravinářským barvivem.
- Ingredience na 4 korpusy o průměru 20 cm.
Načítám komentáře...