Rodinný čokoládový dort
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 120 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- čokoláda hořká 90 gramů
- vejce 2 kusy
- kakao 50 gramů
- mléko 1,5 decilitru
- med 1/2 decilitru
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- vanilková esence 1 lžička
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na náplň:
- cukr moučkový 500 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- voda 6 lžic
- máslo 4 lžíce
Postup přípravy
Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně a smícháme s medem. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vešleháme rozpuštěnou čokoládu a na závěr vejce. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Mléko smícháme s vanilkovou esencí a postupně ho spolu s moučnou směsí přimícháme do máslové pěny. Těsto naplníme do vymazané a vysypané rozevírací dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.
Čokoládu na náplň rozlámeme na kousky a rozpustíme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Přidáme vodu a nakrájené máslo a necháme ho rozpustit. Na závěr důkladně vešleháme prosátý moučkový cukr.
Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho podélně rozkrojíme na dvě poloviny, potřeme je připraveným krémem a slepíme opět k sobě.
Dort necháme krátce ztuhnout v chladu a na závěr ho celý potřeme zbylým krémem a podle chutí případně ještě ozdobíme.
Načítám komentáře...