Roládový dort s nugátem
Seznam surovin
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na korpus:
- mouka pšeničná hladká 290 gramů
- vejce 6 kusů
- cukr krystal 200 gramů
- olej 55 gramů
- voda 33 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
Na krém:
- smetana na šlehání 4 decilitry
- nutella 200 gramů
- amaretto 1/2 decilitru
- káva 2 lžíce (instantní)
- tyčinka Margot 1 kus
- ztužovač šlehačky 1 balení
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Opatrně přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva, olej a vodu. Polovinu hmoty nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut.
Druhou polovinu hmoty rozetřeme na půlku plechu vyloženého papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, 5 minut. Plát vyklopíme na navlhčenou utěrku, necháme vychladnout a pak sloupneme papír. Nutellu zahřejeme 1 minutu v mikrovlnné troubě na rozmrazování a rozetřeme ji na piškotový plát. Pomocí podložené utěrky plát srolujeme a vzniklou roládu necháme v lednici ztuhnout. Na dortový korpus ve formě naskládáme po obvodu roládu nakrájenou na plátky asi 1 cm silné. Zbylou roládu nakrájíme na plátky silné asi 3 cm a naskládáme je do formy na výšku.
Šlehačku ušleháme se ztužovačem, dochutíme ji mandlovým likérem, přidáme instantní kávu a 1/2 nastrouhané kokosové tyčinky. Šlehačku vložíme do cukrářského pytlíku bez hubice a nastříkáme ji do formy tak, abychom jí vyplnili všechny mezery a aby na povrchu byla vrstva krému. Povrch urovnáme a necháme v lednici dokonale ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Dort vyjmeme z formy a posypeme ho zbylou polovinou nastrouhané tyčinky.
Poznámka k receptu
Dort nakonec ozdobte jahodou, třešničkou nebo třeba plodem mochyně.
Načítám komentáře...