Rybízové dortíky z toastového chleba
Seznam surovin
- rybíz 700 gramů (nejlépe různé barvy)
- chléb toastový 15 plátků
- cukr 60 gramů
- želatina 1/3 lžičky (prášková)
- likér Griotka (nemusí být)
- tuk (na vymazání misek)
- zmrzlina (vanilková, na doplnění)
- rybíz (čerstvý, na doplnění)
Postup přípravy
Kuličky rybízu nasypeme do kastrůlku, zasypeme je cukrem a za stálého míchání je krátce povaříme. Ovoce se ale nesmí rozvařit, musí jen pustit šťávu. Pak rybízovou směs přecedíme přes sítko a šťávu zachytíme. Želatinu necháme nabobtnat v malém množství studené vody, vmícháme ji do ještě teplé rybízové šťávy a případně ještě dochutíme trochou griotky.
Pět vhodných misek vytřeme tukem. Z plátků toastového chleba okrájíme kůrky a z pěti vykrojíme kolečka o stejném průměru, jako je průměr horní části misek. Ostatní plátky nakrájíme na široké proužky, namočíme je do rybízové šťávy a vyložíme jimi vymazané misky (proužky klademe trochu přes sebe, aby vytvořily souvislou vrstvu). Misky naplníme asi polovinou rybízu, přidáme další vrstvu namočených proužků chleba, zakryjeme ji zbylým rybízem a vše zakryjeme toastovými kolečky, která jsme také namočili do rybízové šťávy. Vše zakryjeme fólií, lehce zatížíme a uložíme do druhého dne v chladu.
Před podáváním misky krátce zčásti ponoříme do horké vody, dortíky vyklopíme na talířky a podáváme s kuličkami vanilkové zmrzliny a přelité zbylým rybízovým sirupem.
Načítám komentáře...