Sacher
Seznam surovin
Korpus:
- čokoláda hořká 180 gramů
- máslo 125 gramů (+ na vymazání formy)
- cukr moučkový 125 gramů
- vejce 6 kusů
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krystal 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- sůl 1 špetka
Meruňková glazura:
- džem meruňkový 400 gramů
- rum 30 mililitrů
Poleva:
- voda 125 mililitrů
- cukr krystal 250 gramů
- čokoláda hořká 250 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 190 °C, dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a stěny i dno vyložte pečlivě vystřiženým pečicím papírem.
2. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, odstavte a nechte trochu zchladnout. Žloutky oddělte od bílků, bílky vlijte do mísy, přidejte lžíci cukru a šlehejte. Jakmile jsou bílky téměř našlehané, dosypávejte postupně všechen cukr krystal, dokud sníh nebude držet v pevných špičkách.
3. Do čisté nádoby na šlehání dejte máslo, vyšlehejte je do světlého krému, přisypte všechen moučkový cukr a šlehejte. Poté po jednom zašlehejte žloutky. Vznikne nadýchaná pěna, do které postupně zašlehejte zchladlou čokoládu.
4. Do připravené čokoládové pěny stěrkou vmíchejte polovinu prosáté mouky se špetkou soli a polovinu ušlehaných bílků, pak opět mouku a nakonec zbytek sněhu. Do dortové formy nalijte těsto, povrch uhlaďte a pečte 35 - 40 minut.
5. Upečený korpus na povrchu popraská, což je v pořádku. Vyjměte ho z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout. Zatímco korpus stydne, připravte si meruňkovou glazuru. Rozmíchejte džem s rumem a 5 minut povařte, džem trochu zhoustne. Propasírujte ho přes jemné sítko.
6. Vychladlý korpus otočte vzhůru nohama, aby vršek dortu tvořila rovná plocha, podélně jej rozřízněte a potřete polovinou meruňkové glazury. Dort sestavte, boky i vršek potřete zbylou glazurou a nechte pořádně vychladit.
7. Mezitím připravte čokoládovou polevu: svařte cukr tzv. na nitku. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a vařte 5 - 7 minut, cukrová tekutina by měla ze lžíce stékat v tenkém hustém praménku. Do horkého rozvaru nasypte nasekanou čokoládu, rozmíchejte a ihned dort polévejte.
8. Nechte uležet v chladu do druhého dne a podávejte s vyšlehanou smetanou.
Poznámka k receptu
- Klasický kavárenský dort je opředený mnoha pověstmi a legendami o tajném receptu. Největším úskalím je poleva, na sacher totiž nepatří ani ganache, ani rozehřátá čokoláda… Přiblížit se originálu není snadné, ale rozhodně ne nemožné.
- Ingredience na formu 20 cm.
Načítám komentáře...