Sacher

Seznam surovin

Korpus:

Meruňková glazura:

Poleva:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 190 °C, dortovou formu velmi lehce vymažte máslem a stěny i dno vyložte pečlivě vystřiženým pečicím papírem.

2. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, odstavte a nechte trochu zchladnout. Žloutky oddělte od bílků, bílky vlijte do mísy, přidejte lžíci cukru a šlehejte. Jakmile jsou bílky téměř našlehané, dosypávejte postupně všechen cukr krystal, dokud sníh nebude držet v pevných špičkách.

3. Do čisté nádoby na šlehání dejte máslo, vyšlehejte je do světlého krému, přisypte všechen moučkový cukr a šlehejte. Poté po jednom zašlehejte žloutky. Vznikne nadýchaná pěna, do které postupně zašlehejte zchladlou čokoládu.

4. Do připravené čokoládové pěny stěrkou vmíchejte polovinu prosáté mouky se špetkou soli a polovinu ušlehaných bílků, pak opět mouku a nakonec zbytek sněhu. Do dortové formy nalijte těsto, povrch uhlaďte a pečte 35 - 40 minut.

5. Upečený korpus na povrchu popraská, což je v pořádku. Vyjměte ho z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout. Zatímco korpus stydne, připravte si meruňkovou glazuru. Rozmíchejte džem s rumem a 5 minut povařte, džem trochu zhoustne. Propasírujte ho přes jemné sítko.

6. Vychladlý korpus otočte vzhůru nohama, aby vršek dortu tvořila rovná plocha, podélně jej rozřízněte a potřete polovinou meruňkové glazury. Dort sestavte, boky i vršek potřete zbylou glazurou a nechte pořádně vychladit.

7. Mezitím připravte čokoládovou polevu: svařte cukr tzv. na nitku. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a vařte 5 - 7 minut, cukrová tekutina by měla ze lžíce stékat v tenkém hustém praménku. Do horkého rozvaru nasypte nasekanou čokoládu, rozmíchejte a ihned dort polévejte.

8. Nechte uležet v chladu do druhého dne a podávejte s vyšlehanou smetanou.

Poznámka k receptu

  • Klasický kavárenský dort je opředený mnoha pověstmi a legendami o tajném receptu. Největším úskalím je poleva, na sacher totiž nepatří ani ganache, ani rozehřátá čokoláda… Přiblížit se originálu není snadné, ale rozhodně ne nemožné.
  • Ingredience na formu 20 cm.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...