ŠACHOVNICOVÝ DORT
Seznam surovin
Světlý korpus:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- cukr krystal 170 gramů
- vejce 6 kusů
- máslo 50 gramů (rozpuštěné)
- kypřící prášek do pečiva 6 gramů
Kakaový korpus:
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- cukr krystal 170 gramů
- vejce 6 kusů
- kakao 40 gramů (holandské)
- kypřící prášek do pečiva 6 gramů
- máslo 50 gramů (rozpuštěné)
Ganache:
- čokoláda hořká 500 gramů (63%)
- smetana na šlehání 250 gramů
Dokončení:
- pomerančová marmeláda 600 gramů
- voda (horká na rozředění)
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče)
- cukr krystal 50 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte ganache, je potřeba nechat ji přes noc zatuhnout v lednici. Do rendlíku nalijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Nalámejte čokoládu, nasypte ji do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, poté metlou vymíchejte dohladka. Misku zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice. Druhý den ganache rozmíchejte a znovu odložte do lednice, dokud ji nebudete potřebovat na zdobení.
2. Troubu předehřejte na 160 °C. Pokud máte dvě stejné formy, pečte korpusy společně, pokud ne, doporučujeme připravit vždy várku těsta, která půjde do trouby. Vzhledem k použití prášku do pečiva není dobré, aby těsto stálo a čekalo, než půjde do trouby.
3. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vystřihněte z pečicího papíru kolo, položte ho na dno a obvod obložte pruhy pečicího papíru vyššími, než je forma. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a po částech ji zapracujte do vaječné směsi. Nakonec pomalu vlévejte rozpuštěné máslo a těsto dobře promíchejte. Nalijte je do připravené formy, vložte do trouby a pečte 30 minut. Korpus po vytažení z trouby vyklopte na prkénko a nechte vychladnout. Vyklopením se povrch srovná a nebude nutné korpusy seřezávat.
4. Stejným způsobem upečte ještě 1 světlý korpus a 2 korpusy kakaové. Zatímco se korpusy pečou, připravte kandovanou pomerančovou kůru. Do rendlíku nasypte cukr, zalijte ho stejným množstvím vody (cukr a voda v poměru 1:1) a nechte rozpustit. Škrabkou na kůru oškrábejte omytý, nejlépe chemicky neošetřený pomeranč a kůru nasypte do rendlíku. Nechte povařit.
Poznámka k receptu
Dort se skládá ze dvou světlých a dvou tmavých korpusů, rozpis je vždy na jeden, nezapomeňte tedy vynásobit suroviny, abyste jich měli dost. Dokonale vláčný korpus se tentokrát obejde bez promazání, vsaďte jen na kvalitní marmeládu.
FORMA 22 CM
Načítám komentáře...